fbpx
V Litiji se je razživela razprava o sivi ekonomiji

| 50 odtenkov sive ekonomije

Delo na črno ruši sistem medgeneracijske vzajemnosti in onemogoča pravice delavcem

V četrtek, 11. septembra smo v Mladinskem centru Litija organizirali delavnico na temo sive ekonomije. Razprava se je razživela pri problematiki dela na črno.

Skozi delavnico smo po sklopih obrazložili vsebinske razlike med pojmi – siva ekonomija, delo na črno in zaposlovanje na črno ter hkrati s praktičnimi primeri podkrepili kdaj neka oseba opravlja delo na črno in kdaj ne.


Glede na to, da obstaja širok spekter praktičnih primerov dela na črno, so udeleženci izpostavljali tudi primere, ki so dvoumni in jih je hkrati zelo težko odkriti. Pri tej tematiki se je razprava razživela.

Delo ter zaposlovanje na črno prinašajo tako pozitivne kot negativne posledice, vendar so se vsi udeleženci zadinili, da je ena najhujših negativnih posledic prav izkoriščanje delovne sile ter pravice, ki jih ti delavci ne morejo uveljavljati. Hkrati se ruši tudi sistem medgeneracijske vzajemnosti v državi, predvsem glede pokojninske blagajne in prihodnost, ki je negotova.

»Slika pove več kot tisoč besed« je povedal Alen, udeleženec delavnice »ta strip je potrebno pokazati javnosti in jo pokazati vsakomur. Celotna problematika sive ekonomije in dela na črno ruši ravnovesje v naši državni blagajni, predvsem se bojim za svojo prihodnost, kajti tudi jaz se bom nekoč postaral. Kdo bo pa takrat skrbel zame?« je še izpostavil in pokazal zaskrbljenost, da tisti, ki legalno opravljajo delo in plačujejo prispevke od plače, čez nekaj let ne bodo imeli zagotovljene pokojnine.

Sandi pa je ob koncu delavnice dejal: »Problem, ki ga velikokrat zasledim pa je ravno nerazumevanje določenih državnih inštitucij do neplačnikov dajatev, ki imajo v ozadju še celo vrsto svojih neplačnikov – mnogi so zato prisiljeni zaposlovati na črno ali pa zapreti legalno podjetje in se odločiti za delo na črno in sivo ekonomijo.«

Za Zavod Nefiks
Andraž Ajdič

 

Projekt »50 odtenkov sive ekonomije« financira Urad Vlade Republike Slovenije za komuniciranje (UKOM), aktivnosti, ki jih bomo v okviru projekta izvajali pa bodo potekale s podporo Urada Republike Slovenije za mladino.


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

PON-PET → 9:00-17:00