fbpx
Okrogla miza v Slovenskih Konjicah - Siva ekonomija na dolgi rok ne prinaša nič pozitivnega

| 50 odtenkov sive ekonomije

Slovenske konjice, 25. september - V Mladinskem centru Dravinjske doline (MCDD) je potekala okrogla miza na temo sive ekonomije, katero je v okviru projekta »50 odtenkov sive ekonomije« organiziral Zavod Nefiks.
 
Okrogle mize so se udeležili mladi iz lokalnega mesta, gost okrogle mize je bil g. David Brečko iz podjetja MM Monteco d.o.o.. Na začetku je govor potekal v smeri, kaj sploh pojem siva ekonomija pomeni in kako ta vpliva na naše življenje...

Večina mladih je sicer bila mnenja, da so glede na trenutne gospodarske razmere v težkem položaju, saj jih veliko po končanem izobraževanju ne dobi zaposlitve, zato so prepričani, da v bistvo to ni slabo, če ti nekdo ponudi delo, glede na situacijo, da rednih zaposlitev ni.

G. David Brečko iz podjetja MM Monteco d.o.o. je predstavil pogled delodajalcev na sivo ekonomijo in kaj v bistvu pomeni plačevanje prispevkov in ostalih dajatev državi v našem vsakdanjem življenju. Po razpravi je večina mladih bila mnenja, da siva ekonomija na dolgi rok ne prinaša nič pozitivnega, saj se podjetna zaradi prisotnosti sive ekonomije ne morejo širiti, delavci, ki delajo na črno prav tako pri svojem delu niso zavarovani, prav tako nimajo pravne podlage, če dela ne dobijo plačanega.

Na koncu je sledila tudi debata kako se proti sivi ekonomiji boriti, glede na to, da marsikdo pozna koga, ki dela kaj tako ''brez računa'', prav tako so se udeleženci okrogle mize zavestno odločili, da takšnih dejavnosti ne bodo podpirali in da bodo o tem opozarjali tudi druge. Za začetek bo vsak vedno vzel oziroma zahteval račun.

Namen okrogle mize in prav tako celotnega projekta »50 odtenkov sive ekonomije« je ozavestiti čim več mladih ljudi o problematiki in posledicah sive ekonomije na celotno gospodarstvo v Sloveniji ter posledično tudi na vse prebivalce Slovenije.

 

Projekt »50 odtenkov sive ekonomije« financira Urad Vlade Republike Slovenije za komuniciranje (UKOM), aktivnosti, ki jih bomo v okviru projekta izvajali pa bodo potekale s podporo Urada Republike Slovenije za mladino.


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

PON-PET → 9:00-17:00