fbpx
Kaj je siva ekonomija?

| 50 odtenkov sive ekonomije

Ko vladne agencije izračunavajo ekonomske številke, kot je na primer bruto domači proizvod (BDP), se opirajo na informacije, zbrane na podlagi poročil legitimnih dohodkov, ki jih ustvarjajo podjetja, neprofitne organizacije in posamezni davkoplačevalci.

Kaj pa te agencije ne morejo uporabiti v svojih gospodarskih napovedih, je ocenjeno na milijarde dolarjev v gotovini, ki kroži skozi tisto, kar je znano kot "siva ekonomija". Ta vključuje prihodke, ustvarjene s pomočjo nezakonitih sredstev, kot so prostitucija, igre na srečo in spletne dražbe ali blagovne menjave storitev.

Siva ekonomija, ki ji lahko rečemo tudi podzemna ekonomija, je prisotna v vseh gospodarstvih že od vsega začetka. Vlada ima več metod, s katerimi lahko spremlja izmenjavo blaga, storitev in valut v gospodarstvu, medtem ko ima za sledenje aktivnostim v sivi ekonomiji zelo možnosti. Na primer pri prostituciji, hazarderjih in drugih zaslužkih nezakonitih prihodkov, vlada ne more priti do točnih informacij glede njihovih dohodkov.

Od leta 2010 je bilo sive ekonomije oziroma neprijavljene gotovine v ZDA po ocenah  za več kot 2 trilijona ameriških dolarjev (USD) letno. Prav tako pa je bilo ocenjeno tudi, da vsako leto v tujini konča do 80% vseh natisnjenih ameriških 100 dolarskih bankovcev. Siva ekonomija podpira poljubno število čezmorskih operacij, vključno s tajnimi vojnami, surovo proizvodnjo drog in človeškim suženjstvom. Vse te nezakonite dejavnosti zahtevajo obilno količino neizsledljivega denarja, tudi v stabilnih legitimnih gospodarstvih z močno vlado.

To pa ne pomeni, da se vsak vidik tega gospodarstva vrti okoli kriminalne dejavnosti. Obstajajo tudi številni legitimni poklici, ki v veliki meri delujejo po načelu denarnega toka, kjer pa vseh teh dohodkov ni treba nujno poročati vladi. V ZDA imajo številne države zakone, ki zahtevajo, da prebivalci plačujejo prodajne davke na proizvode kupljene prek spleta, ampak le nekaj jih ima sredstva za njihovo uveljavitev. Trgovina in blagovne menjave ali na spletu, ali s pomočjo malih oglasov, so skoraj vedno v gotovini, zato se te izmenjave redko poročajo kot dohodek.

Sive ekonomije ne smemo zamenjevati s črnim trgom, ki se ukvarja izključno z nedovoljenimi ali nezakonitimi dejavnostmi. Številne dejavnosti na črnem trgu pravno ali moralno gledano spadajo v sivo območje, saj se opravljajo zunaj zakonskih in uredbenih obveznosti. Tržne dejavnosti črnega trga so skoraj vedno pod nadzorom organiziranega kriminala ali skorumpirane vlade.

Ocenjevanje dejanskega obsega sive ekonomije je lahko zelo težavno. Ameriška vlada ugotavlja, da do finančnih sprememb (npr. nihanja tečajev valut) v zakonitem gospodarstvu pride zaradi sive ekonomije. Ob predpostavki, da se porabne navade večine državljanov iz leta v leto bistveno ne spremenijo, so vsa nenadna povečanja ali zmanjšanja zneska valute, ki kroži v zakonitem gospodarstvu najverjetneje neposredna posledica obsega sive ekonomije v gospodarstvu.

Povzeto po: wiseGEEK. B.l. What is the Underground Economy? Dosegljivo TUKAJ

Projekt »50 odtenkov sive ekonomije« financira Urad Vlade Republike Slovenije za komuniciranje (UKOM), aktivnosti, ki jih bomo v okviru projekta izvajali pa bodo potekale s podporo Urada Republike Slovenije za mladino.


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

PON-PET → 9:00-17:00