fbpx
Okrogla miza v Litiji - Včasih je delo na črno edina možnost za mlade, da prično z delom

| 50 odtenkov sive ekonomije

Mladinski center Litija, 6. oktober - V preteklih dneh je v Mladinskem centru Litija potekala okrogla miza na temo sive ekonomije, katero je v okviru projekta »50 odtenkov sive ekonomije« organiziral Zavod Nefiks.

Okrogle mize so se udeležili mladi, ki so svoja mnenja o sivi ekonomiji in delu na črno izrazili na neformalen, vendar učinkovit način. Dogodek je povezovala mladinska delavka Tjaša Vidergar, pri teoretičnem delu okrogle mize pa je teorijo povzela in razložila Lea Kovič, študentka ekonomije, ki je tik pred oddajo svoje diplomske naloge.

Na okrogli mizi je potekala debata predvsem o zaposlovanju na črno, kakšni so razlogi, da se mladi odločajo za takšno delo in kakšni so razlogi, da se delodajalci odločajo za zaposlovanje svojih delavcev na črno.

Mladi so na okrogli mizi lahko izrazili svoje mnenje o tej temi. Skupaj so ugotovili, da je po navadi tovrstno delo edina možnost za mlade, da sploh lahko začnejo delati in si tako zaslužijo kakšen evro. Največji minus tovrstnega dela je, da tvoje izkušnje nato niso nikjer priznane in da se čas dela ne šteje v delovno dobo. Mladi se zavedajo, da tovrstno delo škodi tudi državi, saj zaradi tega država pobere manj davka. Vendar pa dodajajo, da bi morala država najprej poskrbeti za ugodno davčno zakonodajo in vzpodbude, da se delodajalcem ne bi več izplačalo najemanje delavcev na črno.

Namen okrogle mize in prav tako celotnega projekta »50 odtenkov sive ekonomije« je ozavestiti čim več mladih ljudi o problematiki in posledicah sive ekonomije na celotno gospodarstvo v Sloveniji ter posledično tudi na vse prebivalce Slovenije.

Tjaša Vidergar
MC Litija

Projekt »50 odtenkov sive ekonomije« financira Urad Vlade Republike Slovenije za komuniciranje (UKOM), aktivnosti, ki jih bomo v okviru projekta izvajali pa bodo potekale s podporo Urada Republike Slovenije za mladino.

 

50 odtenkov


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

PON-PET → 9:00-17:00