fbpx
ČE PRIDE DO PLAČILA, JE DELO NA ČRNO!

| 50 odtenkov sive ekonomije

Ljubljana, 8. oktober - "ČE PRIDE DO PLAČILA, JE DELO NA ČRNO! ".

Včeraj je Zavod Nefiks v okviru projekta »50 odtenkov sive ekonomije« organiziral delavnico na temo sive ekonomija, katera je potekala v pisarni Zavoda Nefiks.

Na delavnici so se udeleženci osredotočili predvsem na temo, kaj je to delo na črno in kaj zaposlovanje na črno. Veliko se je govorilo o tem, kdaj posameznik pravzaprav opravlja delo na črno. Vse skupaj se je povezalo tudi s praktičnimi primeri. Tako so udeleženci pridobili jasnejšo predstavo o tem, kdaj neka oseba opravlja delo na črno in kdaj ne.

Na koncu delavnic so udeleženci rešili tudi kviz na temo sive ekonomije. Večina jih je bila najbolj presenečena nad tem, koliko javnega denarja se zaradi sive ekonomije izgubi in kaj vse bi lahko za ta denar naredili.

Eden izmed udeležencev je na koncu dejal:« Menim, da se veliko mladih odloči, za takšno delo predvsem, ker ne vidijo drugega izhoda. Mladi danes težko dobijo službo in nekako morajo preživeti. Razlog pa je tudi v tem, da vedno več delodajalcev »sili« mlade, da bi za njih opravljali delo preko samostojnega podjetja, kjer pa so prispevki in davki kar precej visoki. Na koncu je tvoj zaslužek precej nižji, kot pa bi bil, če bi ga ta delodajalec zaposlil, zato se ti raje zatečejo k delom na črno, kjer je njihov zaslužek mnogo večji. «

Suzana Tahiri
Zavod Nefiks

Projekt »50 odtenkov sive ekonomije« financira Urad Vlade Republike Slovenije za komuniciranje (UKOM), aktivnosti, ki jih bomo v okviru projekta izvajali pa bodo potekale s podporo Urada Republike Slovenije za mladino.


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

PON-PET → 9:00-17:00