fbpx
S sivo ekonomijo se srečate, če na vprašanje "Lahko brez računa?" odgovorite pritrdilno!

| 50 odtenkov sive ekonomije

Celje, 16. Oktober – mladi so se zbrali v prostorih PUM (Projektno učenje za mlajše odrasle) Celja, kjer so se udeležili delavnice »Dojemanje sive ekonomije med mladimi«. Delavnico je Zavod Nefiks organiziral v okviru projekta »50 odtenkov sive ekonomije«, katere glavni cilj je ozavestiti čim več mladih ljudi o posledicah, ki jih prinaša siva ekonomija.

Na delavnici so mladi v zelo sproščenem in prijetnem vzdušju razpravljali o posledicah, ki jih siva ekonomija prinaša na gospodarstvo ter posledično tudi na vsakega posameznika v Sloveniji. Nekateri izmed njih so dejali, da tudi sami občutijo posledice, ki nastanejo zaradi prisotnosti sive ekonomije v Sloveniji.

Udeleženci so na delavnici veliko časa posvetili tudi razpravi o tem kaj je zaposlovanje na črno, delo na črno in kdaj posameznik pristane v »razmerju« dela na črno. Z udeleženci se je razpravljalo tudi o tem, katere ukrepe za zmanjšanje obsega sive ekonomije v Sloveniji je država že sprejela. Kar nekaj udeležencev je tudi vedelo, da je letos začel veljati novi Zakon o preprečevanju zaposlovanja in dela na črno. Pri tem je ena izmed udeleženk tudi dejala:« Menim, da je država pri tem Zakonu navečje spremembe naredila predvsem v primeru šušmarjenja saj se je kazen za to bistveno povečala.«

Na koncu so udeleženci rešili tudi kviz na temo sive ekonomije in udeleženka, ki se je pri tem najbolje odrezala, si je prislužila darilni bon za kino za dve osebi.

Suzana Tahiri
Zavod Nefiks

Projekt »50 odtenkov sive ekonomije« financira Urad Vlade Republike Slovenije za komuniciranje (UKOM), aktivnosti, ki jih bomo v okviru projekta izvajali pa bodo potekale s podporo Urada Republike Slovenije za mladino.


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

PON-PET → 9:00-17:00