fbpx
Številni neformalni podjetniki v državah v razvoju

| 50 odtenkov sive ekonomije

Nove raziskave so pokazale, da veliko število podjetnikov v državah v razvoju ne prijavi svojega poslovanja uradnim organom. Raziskava prikazuje tudi prvo oceno števila oziroma odstotek podjetnikov, ki delujejo v sivi ekonomiji.

Neformalni podjetniki ali »sivi podjetniki« so posamezniki, ki vodijo podjetja, ki prodaja zakonito blago in storitve, vendar ga ne registrirajo.

To pomeni, da ne plačujejo davkov, zato delujejo v sivi ekonomiji, kjer se poslovne dejavnosti opravljajo izven dosega vladnih organov. Negativne posledice sive ekonomije v gospodarstvu se kažejo v izgubi davčnih prihodkov, slabši produktivnosti, neformalni podjetniki predstavljajo nelojalno konkurenco registriranim podjetjem, itd. – vse to so dejavniki, ki ovirajo in zavirajo gospodarski razvoj.

Profesor Erkko Autio in dr. Kun Fu iz Imperial College Business School v svoji študiji, ki zajema 68 držav ocenjujeta, da lahko poslovne dejavnosti, ki jih izvajajo neformalni podjetniki predstavljajo več kot 80 odstotkov celotne gospodarske aktivnosti v državah v razvoju. Največ podjetij, ki deluje zunaj zakonskih in uredbenih obveznosti (brez licence) predstavljajo Taksi storitve in obcestne stojnice s hrano.

Raziskovalci so ugotovili, da lahko največje število neformalnih podjetnikov najdemo v Indoneziji, Indiji, Filipinih, Pakistanu, Egiptu in pa Gani. Prav tako pa so tudi ugotovili, da ima kakovost gospodarskih in političnih institucij bistven vpliv na podjetnike, ki registrirajo svoje poslovanje po vsem svetu.

Razumevanje neformalnega podjetništva je izjemno pomembno za države v razvoju, saj je ključni dejavnik, ki vpliva na gospodarski razvoj. Ugotovili so tudi, da imajo vladne politike pomembno vlogo za neformalne podjetnike pri prehodu iz neformalne v formalno ekonomijo. Prehod iz neformalne v formalno ekonomijo pa je pomemben zato, ker neformalni podjetniki ne plačujejo davkov in tako ne vlagajo v gospodarstvo, kar pa zavira gospodarstvo rast.

Raziskovalci tudi menijo, da so neformalni podjetniki zelo občutljivi na kvaliteto političnih in gospodarskih ustanov. Torej, kjer so ustrezni gospodarski in politični okviri z čim krajšimi postopki registracije, tam posamezniki bolj verjetno postanejo "formalni" podjetniki in registrirajo svoje podjetje.

Sara Dobelšek

Povzeto po: Myers, Maxine. Large numbers of shadow economy entrepreneurs in developing countries. Dostopno TUKAJ


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

PON-PET → 9:00-17:00