fbpx
  • Nefiks_
  • Nefiks – zabeleži vse tvoje izkušnje. Tudi za nazaj!
Nefiks – zabeleži vse tvoje izkušnje. Tudi za nazaj!

| Nefiks_

Številni kadrovski strokovnjaki poudarjajo, da so za vstop na trg dela pomembne neformalno pridobljene izkušnje, ki ne razvijajo zgolj posameznikovega znanja, pač pa krepijo tudi značaj, vzrtajnost, motiviranost, medosebne kompetence in tisti žar in predanost, ki ga delodajalci cenijo pri svojih zaposlenih.

Mladi pa se velikokrat niti ne zavedajo, da so vse to že razvili skozi prostovoljno delo, sodelovanje v različnih društvih in v podobnih organizacijah, na tečajih in taborih, s poletnim ali študentskim delom, nekateri pa kar tako, pri svojih hobijih.

Nefiks pomaga znanje pridobljeno skozi vse te aktivnosti delodajalcem predstavljati na način, da so razvidne pridobljene kompetence in morebitni doprinosi zanje. Še več, na enem mestu zbrane vse kompetence so tudi potrjene s strani prejšnjih delodajalcev, mentorjev in drugih referenčnih oseb, kar daje kompetencam verodostojnost in kaže na posameznikovo razvito socialno mrežo – kar nekateri delodajalci prav tako cenijo.

Kako začeti?
Nefiks obstaja v dveh oblikah: modra knjižica in elektronsnski portfolio e-Nefiks. Najprej se odločimo, ali bomo uporabljali knjižico, ter žige in podpise prejšnjh delodajalcev in mentorjev zbirali sami ali bomo namesto tega raje uporabili elektronsko različico e-Nefiks in to uredili elektronsko. E-Nefiks se nahaja na spletnem naslovu www.nefiks.si in je brezplačno dostopen vsem, ki ga želijo uporabljati.

Je res tako preprosto?
Da! Obrazci v knjižici in e-Nefiksu nas z vprašanji vodijo skozi postopek, ves čas pa moramo imeti v mislih, da pišemo čim bolj konkretne stvari, po možnosti tako, da jih bodo potencialni delodajalci lahko razumeli in cenili.

Izkušnje sem pridobival/a tekom študija, lahko vpisujem tudi za nazaj?
Seveda! Vpišeš lahko vse, kar si počel/a v vseh letih od srednje šole naprej, če smatraš, da so to zate relevantne izkušnje. Verjetno ni smiselno beležiti aktivnosti, ki si jih pozneje še nadgradil/a, smiselno pa je, da se zabeleži vse, kar te je naučilo nečesa takšnega, kar boš lahko uporabljal/a pri delu.

Kaj pa če izkušenj nimam?
Če je to res, potem je skrajni čas, da se vključiš v kakšno organizacijo in jih začneš pridobivati. Vendar dobro premisli, če zares nikoli nisi ničesar delal/a, npr. kot študent/ka. Četudi je šlo le za čiščenje ali pomoč pri selitvah, to lahko priča o tvojih delovnih navadah, natančnosti in o tem, da si pripravljen/a prijeti za delo.

Kdo mi lahko pri vpisovanju pomaga?
Nefiks tutorji! Skupina mladih prostovoljcev, ki ve, kako se vpisuje v Nefiks, njihovi kontakti pa so objavljeni na portalu www.talentiran.si

Pa delodajalci Nefiks poznajo in cenijo?
Da! Če pa ne poznajo Nefiksa, pa zagotovo cenijo tisto, kar imaš ti potrjeno v njem! Sistematično zabeležene potrjene kompetence naredijo vtis in pričajo o urejeni osebi, ki je sistematična, se zaveda svojih sposobnosti in ima razvejano socialno mrežo. Anketa, ki smo jo nedavno izvedli med delodajalci je pokazala, da so izpisu iz Nefiksa precej naklonjeni.


Mi bo Nefiks pomagal do zaposlitve?
Zagotovo bo zvišal tvoje možnosti zanjo! V primerjavi s kandidati, ki bodo imeli tvoji primerljivo formalno izobrazbo, boš s sistematično zbranimi in potrjenimi kompetencami zagotovo konkurenčnejši/a. Morda pa boš v procesu zbiranja vpisov v Nefiks katerega od nekdanjih delodajalcev spomnil/a nase in ti bo ponudil še kakšno sodelovanje. Nefiks kaže tudi na aktivno mlado osebo, ki zna za pristop k delodajalcem uporabljati tudi manj klasične poti.

Kako z Nefiksom do delodajalcev?
Predlagamo, da si v sistemu e-Nefiks najprej izoblikuješ Europass življenjepis, motivacijskemu pismu pa priložiš izpis »Moje kompetence«, ter vse skupaj pošlješ v prošnji ali ponudbi. Na razgovor za zaposlitev pa s seboj vzameš knjižico Nefiks ali izpise iz e-Nefiksa – to zagotovo naredi vtis!

Je z vsem tem veliko dela?
Morda, na začetku, ko se lotimo vpisovanja od nas to terja nekaj časa in napora – vendar je ta čas koristno porabljen za razmislek o sebi, o lastnih kompetencah in »verednosti«, o prejšnjih delodajalcih in o tem, česa smo zares sposobni. Zato nas potem tudi nepričakovana in neobičajna vprašanja na razgovorih za zaposlitev ne zmedejo, saj se zavedamo svojih prednosti – tudi tistih, ki morda niso bila navedena v oglasu za delo.

Kako poteka vpisovanje v Nefiks?
V knjižico vpišemo aktivnost sami ali pa za to prosimo izvajalca aktivnosti oz. delodajalca, ki vse skupaj z žigom in podpisom tudi potrdi. V e-Nefiks se vpišemo na strani www.nefiks.si in nato začnemo izpolnjevati e obrazce za vpis. Nazadnje vse skupaj pošljemo v potrditev delodajalcu ali izvajalcu. Tri, štiri, zdaj!

Si lahko ogledam kakšen primer, kako to izgleda?
Na spletni strani www.talentiran.si pod zavihkom Nefiks so tudi primeri, najdeš pa jih tudi znotraj e-Nefiksa in pomoči, ki je tam na voljo.

Kaj pa pravijo mladi, ki ga uporabljajo?
Erika, 23: S pomočjo e – Nefiksa lahko izpostavljam svoje delovne izkušnje, ki jih lahko tudi dokažem! Zame je to glavna prednost Nefiksa, saj bi drugače od nekdanjih (študentskih) delodajalcev težko dobila potrditev česa sem se zares naučila in kaj sem zares počela pri nekem delu.

Andraž, 25: Delodajalec mi je na razgovoru za študentsko delo povedal, da ga ni prepričal samo moj Nefiks, pač pa je bilo odločilno tisto, kar je bilo potrjeno v njem. Upam, da bom to delo, ki sem ga takrat dobil, lahko nadaljeval tudi po preteku študentskega statusa.

Marjana, 22: Mislim, da vsakič, ko delodajalca ali mentorja zaprosim, da mi potrdi vpis v Nefiks na nek način tudi opozorim nase in svoje ambicije, saj se mi je že velikokrat zgodilo, da je to sprožilo pogovore o moji prihodnosti. Upam, da se bodo tega spomnili, ko bom jaz iskala službo.


Še nisi povsem prepričan/a?

Nefiks ima izkušnje, znanje, tradicijo, prepoznavnost, aktivne prostovoljce in dobre partnerske povezave. Že več kot 10 let mladim pomaga beležiti obšolsko znanje z namenom zgodnje poklicne orientacije, načrtovanja kariere in zaposlovanja. Pred leti ga je kot ustrezen pripomoček za prikazovanje neformalno pridobljenega znanja prepoznala tudi Univerza v Ljubljani, prilagaja se najnovejšim domačim in EU trendom na področju beleženja neformalno pridobljenega znanja, zato je spoštovan tudi v tujini: kot primer dobre prakse je bil predstavljen na srečanju ministrov v Bruslju, kakor tudi na zadnjem dogodku o zaposlovanju mladih v okviru Irskega predsedovanja.

Več informacij o Nefiksu in pomoči mladim pri zaposlovanju pa na www.talentiran.si, na telefonski številki: 040 698 915 ali elektronskem naslovu: nefiks@nefiks.si

 


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00