fbpx
Pogled trgovcev na sivo ekonomijo

| 50 odtenkov sive ekonomije

Kljub temu da so razmere v trgovinski dejavnosti še vedno zaostrene, trgovina ostaja gonilna sila gospodarstva, saj ustvari več kot tretjino vseh prihodkov slovenskega gospodarstva in zaposluje 19 odstotkov vseh zaposlenih v gospodarstvu.

 

euroTrgovinska dejavnost je zaradi gotovinskega in negotovinskega poslovanja v veliki podvržena pojavu sive ekonomije. Tega se zavedajo tudi v Trgovinski zbornici Slovenije, kjer ugotavljajo, da so v spopadu s sivo ekonomijo pomembni:
- zagotovitev stabilnega poslovnega okolja,
- prenova pavšalne obdavčitve in
- zagotovitev učinkovitega delovanja inšpekcijskih služb.

Potrebna je davčna morala
Znižanje odvisno od stopnje zaupanja državljanov v državo, od višine davkov in davčne morale. Predlog ustanovitve posebnega organa za nadzor sive ekonomije, uvedba malih del po nemškem modelu, zagotovitev sledljivosti pri gotovinskem in negotovinskem poslovanju za vse transakcije višje od npr. 1000 evrov, izpostavljajo pa tudi pomen zaupanja v državo prek ozaveščanja državljanov o davčni morali.

"Projekt sofinancira Urad Vlade RS za komuniciranje v okviru kampanje Vklopi razum – zahtevaj račun!', katere namen je ozaveščanje javnosti o negativnih posledicah sive ekonomije".

header-image-50-odtenkov

 


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

PON-PET → 9:00-17:00