fbpx
Je rešitev brezgotovinsko poslovanje?

| 50 odtenkov sive ekonomije

Sistem elektronskega plačevanja pomeni več transparentnosti pri poslovanju in posledično manj sive ekonomije v mnogih državah, ki so v zadnjih letih naredile pomembne korake proti zmanjšanju gotovinskega plačevanja.

Dejstvo je, da je najmanj sive ekonomije prav v državah z visokim deležem elektronskega plačevanja, kot so Velika Britanija in skandinavske države, in obratno visok delež sive ekonomije v Bolgariji, Romuniji in Grčiji, kjer je elektronsko poslovanje zelo slabo sprejeto.

Manj gotovine, manj sive ekonomije
euro-447210 640Raziskava kaže, da povečanje elektronskega plačevanja za v povprečju 10 odstotkov letno v štirih letih pomeni zmanjšanje deleža sive ekonomije za okoli 5 odstotkov. Do tega pride tudi zato, ker takšno poslovanje spremeni plačilne navade predvsem ljudi, ki so nenamerno del sive ekonomije - tisti, ki za to ne dobijo nič (npr. nakup izdelka, za katerega nam trgovec ne izda računa).

Analiza posameznih sektorjev kaže, da bi uvedba zgolj elektronskega poslovanja najbolj koristila prav tam, kjer se trenutno beležijo najvišji deleži sive ekonomije. To so avtomobilska industrija, trgovina, gostinstvo in prevozništvo. S povečanjem deleža elektronskega poslovanja na teh področjih, bi lahko prišlo do pomembnih premikov v smeri zmanjšanja deleža neprijavljenih plačil.


Je plačevanje z gotovino zastonj?
indexDo gotovine dostopamo prek bankomatov, kjer so naši dvigi večinoma brez provizij. Nekatere banke so provizije uvedle, za dvige na bankomatih drugih bank, veliko bank pa ravno z oglaševanjem brezplačnih dvigov privablja nove komitente. V luči sive ekonomije pa lahko bančne provizije za dvig na bankomatih vidimo tudi kot pozitiven ukrep za zmanjšanje gotovinskga plačevanja.

Plačevanje z gotovino še vedno ostaja v naši zavesti, kot najcenejše plačevanje. K temu pripomore tudi pomanjkanje POS terminalov v prodajalnah, restavracijah ipd., kar nas na nek način tudi sili v to, da imamo vedno pri sebi vsaj nekaj gotovine. Širjenje elektronskega poslovanja je seveda pomemben korak pri zmajnševanju gotovinskega plačevanja.

Povzeto po: The Shadow Economy in Europe 2013. Dostopno TUKAJ

"Projekt sofinancira Urad Vlade RS za komuniciranje v okviru kampanje Vklopi razum – zahtevaj račun!', katere namen je ozaveščanje javnosti o negativnih posledicah sive ekonomije".

header-image-50-odtenkov


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

PON-PET → 9:00-17:00