fbpx
Na Švedsko brez gotovine

| 50 odtenkov sive ekonomije

Da je plačevanje z gotovino pomemben dejavnik, ki napaja sivo ekonomijo, smo že pisali. Skandinavske države, po katerih se radi zgledujemo tudi pri nas, že več deset let usmerjajo ukrepe in politiko v uveljavitev brezgotovinskega plačevanja. To jim v večini tudi zelo dobro uspeva.

Če ste že ali še boste obiskali katero izmed skandinavskih držav, ste verjetno že sami ugotovili, da nakup denarja v tuji valuti pravzaprav ni potreben. Na Švedskem večina poslovanja poteka elektronsko. svedskaNe le da je brezgotovinsko plačevanje zaželeno, nekaterih plačil z gotovino sploh ni mogoče izvesti. To na primer velja za nakup pijače v večini gostinskih lokalih in plačilo vozovnic na avtobusih.

Banke ukinjajo gotovino
Kar 530 od 780 poslovalnic treh največjih bank na Švedskem ne posluje več z gotovino. Olajšano pa je tudi poslovanje podjetij, ki za uvedbo elektronskega poslovanja ne potrebujejo dragih naprav, saj si lahko pomagajo že s pametnimi telefoni. Banke pa tudi že razvijajo aplikacije, s katerimi bodo Švedi lahko nakazovali plačila na svojih pametnih telefonih.

Četrto največje mesto na Švedskem Uppsala si je celo zadalo cilj, da postane mesto brez gotovine. S tem namenom lastnike podjetij, ki poslujejo z denarjem, intenzivno izobražujejo o možnostih brezgotovinskega plačevanja.

Manj kriminala
Pozitivna posledica ukinjanja brezgotovinskega plačevanja je tudi zmanjšano število bančnih ropov. Število teh se je od leta 2008, ko se je zgodilo 110 bančnih ropov, zmanjšalo za skoraj 100, na le šestnajst v letu 2011. Manj pa je tudi napadov na varnostna vozila, ki skrbijo za prevoz gotovine bančnih avtomatov.

Povzeto po: The Shadow Economy in Europe 2013. Dostopno TUKAJ

"Projekt sofinancira Urad Vlade RS za komuniciranje v okviru kampanje Vklopi razum – zahtevaj račun!', katere namen je ozaveščanje javnosti o negativnih posledicah sive ekonomije".

header-image-50-odtenkov


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

PON-PET → 9:00-17:00