fbpx
Vedno se najdejo luknje v Zakonih

| 50 odtenkov sive ekonomije

V sredo, 3. junija, se je v Ljubljani zbralo 19 mladih ljudi z namenom, da so razpravljali o ukrepih, ki jih država sprejema, da bi zmanjšala obseg sive ekonomije v Sloveniji.

Aktivnost se je izvedla v okviru projekta "50 odtenkov sive ekonomije", ki ga Zavod Nefiks izvaja že drugo leto. Za ta projekt so se odločili, ker vedo, da siva ekonomija na eni strani mladim odžira zaposlitvene priložnosti, po drugi strani pa se zavedajo tudi, da so mladi včasih »prisiljeni« delovati v teh okvirjih, da sploh lahko preizkusijo svojo podjetno idejo. Zato bi na Zavod Nefiks s projektom še naprej radi iskali rešitve za nastalo stanje.
objavaPogovor je prinesel spoznanje, da se večina udeležencev strinja z uvedbo davčne blagajne, 6 udeležencev pa se s tem ne strinja. Z uvedbo davčne blagajne se ne strinjajo, ker menijo, da država z uvedbo ne bo rešila trenutnega stanja v državi. Zagovorniki državne blagajne pa so mnenja, da bo s tem prišlo v državni proračun več denarja, saj bo prikrivanje dohodkov in izogibanje prijavam dohodkov težje.

Zaradi sive ekonomije izgublja država, vsak posameznik in celotna družba.
Večina mladih (14) se je s to trditvijo strinjalo. Ena izmed udeleženk je dejala: "Državo predstavljamo državljani in če nekdo škoduje državi, posledično škoduje tudi vsakem državljanu posebej."
26-letni študent pa je pri tem povedal: "S prijavo dohodkov in plačilom dajatev prispevamo v državni propračun in posledično tudi v socialno varstvo, kar vpliva na vse državljane Slovenije."
Med udeleženci pa je bilo tudi nekaj takšnih, ki se s to trditvijo niso strinjali. Eden izmed udeležencev je pri tem dejal: "Izgublja samo država. Vsak posameznik se v teh časih znajde, kakor se sam zna."
Svoje mnenje lahko podaš tudi ti. Izpolni ANKETO in povej, kaj misliš ti.


"Projekt sofinancira Urad Vlade RS za komuniciranje v okviru kampanje 'Vklopi razum – zahtevaj račun!', katere namen je ozaveščanje javnosti o negativnih posledicah sive ekonomije."

header-image-50-odtenkov


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00