fbpx
  • Delavnice
  • Poučni ponedeljek: Delavnica slovenskega pravopisa
Poučni ponedeljek: Delavnica slovenskega pravopisa

| Delavnice

V ponedeljek, 8. junija, smo v okviru Nefiksovih Poučnih ponedeljkov izvedli delavnico slovenskega pravopisa. V popoldanskih urah se je skupina mladih deklet zbrala v prijetnem prostoru Dijaškega doma Tabor z namenom spoznati nekaj najpogostejših napak slovenskih besedil ter usvojiti oz. osvežiti vsaj nekaj pravil, da jim ne bi bilo treba vejic več postavljati po občutku ali ugibati, kdaj nekaj napisati z veliko začetnico in kdaj ne.


Slovnična pravilnost napisanega odraža spoštovanje do jezika, vsebine, izdelka in bralca
Odločene so bile, da izbrusijo svoj jezik, saj se s pisanimi besedili srečujejo vsakodnevno. Vse so se strinjale, da se vse premalo zavedamo pomembnosti ustrezno tvorjenega in slovnično pravilnega besedila in vtisa, ki ga z našim pisnim izdelkom naredimo na naslovnika.

Celo naš prvi stik s potencialnim delodajalcem običajno predstavlja zapisano besedilo, bodisi v obliki poslane prijave na delovno mesto bodisi v obliki življenjepisa ali motivacijskega pisma. Slovnična pravilnost napisanega odraža spoštovanje do jezika, vsebine, izdelka in bralca. Nihče si ne želi, da bi zaradi pisnega skrpucala izgubil verodostojnost ali naletel na oviro na poti do zastavljenega cilja, kajne?




Teoretična podlaga kot izhodišče dinamične delavnice
Delavnica se je začela s kratkim preizkusom, in sicer so udeleženke popravljale slovnično neustrezno besedilo. Ta vaja je služila temu, da so ugotovile, kako dobro poznajo pravopisna pravila pred začetkom delavnice, zato so lahko po delavnici lažje opazovale, česa so se na novo naučile.

Ker pri tvorjenju ustreznih besedil izhajamo iz teorije in obstoječih pravil, na delavnici ni šlo brez teoretične podlage, ki nam je služila kot izhodišče, ko smo se spoprijeli s postavljanjem vejic, pravilno rabo pomišljaja in vezaja (ja, razlika obstaja!), ugotavljanjem, zakaj in kdaj pišemo kaj z veliko začetnico in kdaj ne. Nasmejale smo se ob primerih tipa Ivan Brez dežele ali Friderik S praznim žepom ter temu, da smo poskušale vejice postavljati ne več po občutku, ampak tako, da smo štele osebne glagolske oblike, opazovale veznike, ugotavljale, ali gre za priredja ali odvisnike. Se strinjamo, sliši se zapleteno, toda na delavnici smo ugotovile, da je opazovanje jezika lahko prav zabavno, le malo vaje je potrebno!


Sproščeno vzdušje pripomoglo k temu, da so udeleženke ves čas aktivno sodelovale
Jezikovno področje in neobvladovanje slovničnih pravil nas lahko marsikdaj spravi v zadrego, toda na včerajšnji delavnici smo udeleženke uspele vzpostaviti domače vzdušje, kar je zagotovo pripomoglo k temu, da so vsa dekleta aktivno sodelovala, postavljala vprašanja, želela so rešiti jezikovne dileme, na katere so naletela. Devetdeset minut je kar prehitro minilo, zato smo naše druženje nekoliko podaljšale, razšle pa smo se z željo, da se kmalu spet srečamo in nadaljujemo tam, kjer smo ostale.

Na Nefiksu se že veselimo ponovnega druženja, ko bodo spet opremljeni z rdečimi kuliji. Vejice že čakajo na nas! J


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00