fbpx
Nadzor na področju davkov

| 50 odtenkov sive ekonomije

Finančna uprava bo v naslednjih mesecih povečala nadzor nad plačilom prispevkov za socialno varnost. V zadnjih petih letih je bilo v nadzorih ugotovljenih za več kot 60 milijonov EUR davčnih obveznosti in sankcioniranih več kot 6.200 storilcev prekrškov.

Nadzor bo opravljen pri delodajalcih, ki za svoje zaposlene ne oddajajo obračunov prispevkov za socialno varnost. Analiza namreč kaže, da se kljub aktivnostim na tem področju, njihovo število ne zmanjšuje. V letu 2014 tako podjetja niso oddala obračunov za 2,2 odstotka zaposlenih v Sloveniji. Finančna uprava bo v okviru aktivnosti preverjala ali delodajalci, ki ne oddajajo obračunov, tudi ne izplačujejo plač. Delodajalce bodo ponovno pozvali k plačevanju prispevkov. Nesodelovanje v postopku pa bo sankcionirano.

tax-468440 640Neplačevanje prispevkov je kaznivo
Predvidene globe za neoddajo obračunov so od 800 EUR do 30.000 EUR za delodajalca (podjetje ali podjetnika) in od 600 EUR do 4.000 EUR za odgovorno osebo. Predvidene globe za nepredložitev podatkov, pojasnil, izjav v postopkih nadzora so od 1.000 EUR do 16.000 EUR za podjetje ali podjetnika ter od 850 EUR do 2.200 EUR za odgovorno osebo.

Če se izkaže, da zaposleni niso prejeli neto izplačil, bo finančna uprava zoper delodajalca uvedla prekrškovne postopke in jih posredovala Inpektoratu za delo. V postopke nadzora bo finančna uprava vključila tudi zaposlene, in sicer z vprašalnikom o dohodkih, ki jih prejemajo. S sodelovanjem bodo tako tudi sami pripomogli k svoji socialni varnosti, poudarjajo na finančni upravi.

Povzeto po: Finančna uprava. Dostopno TUKAJ

"Projekt sofinancira Urad Vlade RS za komuniciranje v okviru kampanje Vklopi razum – zahtevaj račun!', katere namen je ozaveščanje javnosti o negativnih posledicah sive ekonomije".

header-image-50-odtenkov


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

PON-PET → 9:00-17:00