fbpx
Mladi brezposelni so v delo na črno pogostokrat »prisiljeni«

| 50 odtenkov sive ekonomije

V Hostlu Celica se je v sproščenem vzdušju odvijala delavnica na temo sive ekonomije, ki jo je Zavod Nefiks organiziral v okviru projekta »50 odtenkov sive ekonomije.« Mladi so iskali odgovore na izziv, kako dijakam na zanimiv in poučni način predstaviti problematiko sive ekonomije ter iskali rešitve, kako bi se lahko obseg sive ekonomije v Sloveniji zmanjšal.


Da je delo na črno v Sloveniji zelo pereč problem se večina mladih še kako zaveda. Sami si želijo, da bi lahko na trgu delovali povsem legalno, vendar jim velikokrat dana situacija tega preprosto ne omogoča.DSC 0154 Eden izmed udeležencev je pri tem povedal: "Mladi brezposelni so v delo na črno pogostokrat "prisiljeni", saj jih delodajalci, ko potrebujejo pomoč za krajša, občasna dela ne morejo zaposliti, sami pa potrebuejo denar za preživetje."

Mladi se zavedajo tudi, da udeleženci sive ekonomije velikokrat niti ne čutijo nobene odgovornosti do države, gre za nezaupanja v delo države, davčna morala prebivalcev pa je prav tako na vse nižji ravni.DSC 0188 Predstavnica CNVOS-a Veronika Vodlan je povedala: "Da bi lahko omejili razraščanje sive ekonomije je potrebno gledati in delovati širše - eden od razlogov, za njen velik obseg je prav gotovo tudi pomanjkanje zavedanja, čemu plačujemo davke in katere storitve se iz tega vira financiranju. Seveda pa se vse začne in konča pri transparentnem delovanju javnega sektorja in (ne)odgovoronosti nosilcev oblasti - če tu prihaja do zlorab, potem državljani enostavno ne čutimo nobene odgovornosti do države in se temu primerno tudi obnašamo. Iščemo načine kako bi sistem kar najbolje izkoristili in ne, kako bi vanj prispevali."

Na Zavodu Nefiks so se za izvedbo projekta odločili zaradi zavedanja, da siva ekonomija na eni strani mladim odžira zaposlitvene priložnosti, po drugi strani pa so mladi včasih zato, da sploh lahko preizkusijo svojo podjetno idejo 'prisiljeni' delovati v teh okvirjih. Nefiks želi javnost še naprej osveščati o negativnih učinkih sive ekonomije in hrakti iskati tudi rešitve za nastalo situacijo.

"Projekt sofinancira Urad Vlade RS za komuniciranje v okviru kampanje 'Vklopi razum – zahtevaj račun!', katere namen je ozaveščanje javnosti o negativnih posledicah sive ekonomije."

header-image-50-odtenkov


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00