fbpx
Poslovanje v odtenku sivega

| 50 odtenkov sive ekonomije

Malo za šalo in malo za res vam ob pričetku počitnic predstavljamo nekaj načinov, kako uspešno poslovati v sivi ekonomiji in zakaj se to preprosto ne izplača.


Izogibanje težavam

Podjetja, ki so del sive ekonomije morajo ves čas paziti, da se izognejo radarju, saj so v mnogih državah sankcije precej visoke. Ne le denarne kazni, prepovedi poslovanja in zaporna kazen, v nekaterih arabskih državah je za takšne kršitve v veljavi tudi smrtna kazen. Koristi sive ekonomije se za podjetje zelo velike, prav tako pa je visoka tudi stopnja tveganja.

taxi
Skromnost je lepa čednost

Izogibanje davkom je v nekaterih dejavnostih precej razširjeno, in te so pogosto deležne strožjih nadzorov. Sem spadajo taksi službe, gostinski lokali in ostale dejavnosti gotovinskega poslovanja. Včasih organi nadzora ne odkrijejo manjšega prikrivanja plačil, ko pa gre za visoke zneske, se prižge rdeča luč. Tudi v področju sive ekonomije pohlep pomeni večjo ranljivost.

Razkazovanje svojega nezakonitega premoženja lahko hitro vzbudi sum pri pristojnih organih. Frizerka, ki je prijavila 15.000 evrov prihodka v celem letu, vozi pa novega Mercedeza in živi v elitni soseski, bo kaj hitro postala tarča preiskav.

Ste pripravljeni na sivo ekonomije?
Prednosti poslovanja v sivi ekonomiji so mnoge kajne? Vendar mnoge pasti takega poslovanja in kazni, ki vas lahko doletijo, gotovo niso tako privlačne, da bi se za tovrstno delo odločili tudi sami. Če pa upoštevamo tudi škodo, ki jo s tem naredimo sistemu zdravstva, izobraževanja in sociale, bomo o tovrstnem početju raje dobro premislili.

Povzeto po: Underground economy business. Dostopno TUKAJ

"Projekt sofinancira Urad Vlade RS za komuniciranje v okviru kampanje Vklopi razum – zahtevaj račun!', katere namen je ozaveščanje javnosti o negativnih posledicah sive ekonomije".

header-image-50-odtenkov

KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

PON-PET → 9:00-17:00