fbpx
Četrti korak pri iskanju zaposlitve – Najdi svojo tržno nišo

| Načrtovanje kariere

Se ti je že kdaj zgodilo, da se na nekem uradu določena zadeva nikakor ni dala urediti, ker je bila dotična oseba na dopustu ali na bolniški? No, tista oseba je vsekakor našla svojo tržno nišo in se v nekem okolju naredila za nepogrešljivo.


Kaj je tržna niša?
To je nekaj, kar imaš samo ti in nihče drug. Določeno znanje, dostop ali ideja, ki je vezana samo nate. Oz. še bolje, nekaj, zaradi česar boš v določenem delovnem okolju postal nepogrešljiv. Pozorno preglej svoje pretekle vpise v Nefiks in razmisli na katerem področju se ti obeta največji možen razvoj in se ga nemudoma loti.


Kako do tržne niše?
Prvi odgovor se skriva v izobraževanju: učitelju zgodovine zagotovo koristi licenca za turističnega vodnika, nič slabo pa ne vpliva tudi, če ima licenco učitelja smučanja. Ekonomistki morda pride prav znanje moderacije ali javnega nastopanja, pravniku pa sposobnost izvajanja mediacije. Drugi odgovor je intenzivno ukvarjanje s hobiji, kjer se za to, da se lahko ukvarjaš s hobijem, tudi veliko naučiš.

Top of the top!
Tudi nabiranje številnih licenc in certifikatov je lahko neumno početje. Multipraktikov, ki bi zares obvladali vse, je zelo malo. Osredotoči se na eno ali dve področji – razmisli, kako bi lahko postali tržno zanimivi in poskušaj postati najboljši možen strokovnjak v njih. Polovičarstvo tukaj odpade – če bi rad izoblikoval svojo tržno nišo, moraš biti na nekem področju res najboljši! Top of the top!


Ne izgovarjaj se, da nimaš priložnosti za učenje
Morda nimaš priložnosti, da bi to počel na delovnem mestu, vsekakor pa obstajajo številne priložnosti v nevladnih organizacijah, na internetu, v lokalni skupnosti. Če na primer želiš postati dober PR-ovec, zakaj pa ne bi poskusil najprej na tem področju pomagati lokalnemu turističnemu društvu, se tako veliko naučiti, si pridobiti reference, socialno mrežo in se uveljaviti na področju?

Kaj pa finance?
Razvoj določenega znanja je lahko zelo poceni ali popolnoma brezplačen. Sploh, če sodeluješ v nevladnih organizacijah – res pa je, da bo tvoja velika investicija čas. Znanje pa se da pridobiti tudi na spletu – tak primer so Masive open on – line courses – kot je www.coursera.com in podobni, kjer se lahko učiš brezplačno. Lahko greš na izmenjavo v tujino preko različnih fundacij – marsikaj se da, le ves čas je potrebno biti aktiven.


Brez ustreznega odnosa ne bo šlo
Ukvarjanje s hobiji in drugimi stvarmi, ki nas veselijo, v nas krepi tudi pozitiven odnos do vsega in nam daje tisti notranji žar, ki ga delodajalci tako želijo od svojih zaposlenih. S tem pokažemo, da smo »živi«, pripravljeni na učenje in da smo nekaj dosegli tudi sami, izven okvirjev formalnega izobraževanja – saj veste, kaj pravi Einstein: Izobrazba je tisto, kar nekomu ostane, ko pozabi vse, kar se je naučil v šoli.

Alenka Blazinšek

KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

PON-PET → 9:00-17:00