fbpx
Šesti korak pri iskanju zaposlitve: Prebudi svojega duha podjetnosti!

| Načrtovanje kariere

Pa to ne pomeni, da moraš postati podjetnik. No, ne nujno, lahko pa tudi. Bistvo pa je, da če razmišljaš podjetno, se lahko veliko bolje vživiš v realnost svojega potencialnega delodajalca, veliko bolj razumeš, kaj potrebuje in si veliko bolj pripravljen na reševanje težav, ki jih ima on – to pa je tudi bistvo, zakaj bi te sploh želel zaposliti.


Show me the money
Kar nekaj slovenskih podjetij je v rokah tujih lastnikov. Teh ne zanima prav veliko kakšna je klima v podjetju, pač pa predvsem in samo, kako se služi denar. Če pri nas optimalnega načina za to ni, bodo aktivnosti selili drugam. Delodajalci, ki so pod takšnimi pritiski lastnikov, potrebujejo ljudi, ki bodo to razumeli – in znali v tem duhu tudi delovati.


Nismo vsi za podjetništvo
Ni dovolj dober izgovor, da ne bi bili podjetni! Podjetnost pomeni, da znaš čim bolj optimalno uporabljati resurse, ki jih imaš na voljo. Tudi v javnem sektorju! Če nič drugega, je obojestransko printanje tudi bolj ekološko.  Vsekakor pa to pomeni tudi, da začneš razmišljati, kako to početi, s tem avtomatsko evalviraš delovanje in ob tem, ko daješ predloge, tudi izstopiš (korak pet).

Udeleži se start up vikenda
Ali podobnih oblik podjetniškega so/razmišljanja. Pobud je kar nekaj, vse, kar ti potrebuješ za to pa je nekaj časa in veliko pripravljenosti na sodelovanje. Če nič drugega, se boš naučil vsaj tega, kako se lotiti podjetnosti in na kak način podjetniki razmišljajo – kar pa lahko koristi tudi pri iskanju zaposlitve. Spoznal pa boš tudi druge potencialne podjetnike, ki jim morda lahko tvoje kompetence koristijo – tudi kasneje, ko bodo že uspešni iskali sodelavce.


Kaj pa če …
Po svetu hodi z odprtimi očmi. Pogovarjaj se z ljudmi, razmišljaj, kako bi bilo možno rešiti težave babice, ki ne more več sama v trgovino, bloka, kjer redno kradejo kolesa, staršev, ki nimajo popoldanskega varstva za otroke, kmetov, ki ne morejo prodati paradižnika – morda se med tvojimi idejami najde kakšna, ki bi lahko pomenila nekaj zaslužka.


Vitki okvir je izpeljan iz poslovnega okvirja (http://www.businessmodelgeneration.com) in je registriran z licenco Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Un-ported.


Izberi top rešitev
In samo za vajo skiciraj podjetniški plan. To najlažje, v 15 minutah narediš v tehniki vitkega inoviranja, po popolnoma brezplačni knjigi Delaj vitko, ki je na voljo tukaj: http://delajvitko.si/prenos/. Na strani 27 te čaka vitki okvir. Reši ga, kar tako, za vajo – in, če tako ali tako ne računaš resno na svojo idejo, jo pokaži drugim.


Morda zna tvojo idejo udejanjiti kdo drug
In te povabi k sodelovanju. Seveda je možno, da ti dobro idejo tudi »ukradejo« - toda, če ti tako ali tako nisi nameraval zaslužiti z njo, potem tudi takšna »kraja« ni prav velika škoda. Lahko pa, da se najde nekdo, ki bo skupaj s teboj to idejo udejanjil in bosta skupaj zaslužila nekaj dinarčkov. Kar je vsekakor veliko veliko več, kot nič! Da ne omenjam, kako dobro izgleda v tvojem CV-ju!


Alenka Blazinšek 

KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00