fbpx
Korak številka sedem: čez planke

| Načrtovanje kariere

Svet je velik in na njem je veliko stvari. Poznaš najnovejša spoznanja, tehnologije in odkritja s svojega področja? Kljub temu, da se poklicna področja med seboj zelo razlikujejo, je potrebno biti v koraku s časom in poznati novosti.


Naroči se na strokovno revijo
Če ugotoviš, da tista domača za pol leta zaostaja, se naroči na tisto, ki je bolj aktualna kje v tujini. Seveda to ponavadi ni popolnoma brezplačno, a seveda je veliko možnosti dobiti strokovne publikacije na spletu – to pa je lahko ceneje. Če je strošek še vedno prevelik, si ga morda lahko delita s kolegom.

Udeležuj se mednarodnih projektov
Številne nevladne organizacije imajo možnost mlade do 29 leta skoraj brezplačno poslati na eno ali dvotedenska izobraževanja v tujino preko programa Erasmus plus. Seveda to pomeni, da moraš predhodno postati njihov član, ampak, doprinos obojega je izjemno velik. Če ne sodiš v to starostno skupino, poskusi pri Ljudskih univerzah in razvojnih agencijah in drugih nevladnih organizacijah – za takšne, ki so pripravljeni sodelovati, se vedno najde kaj!

Internet – svetovni splet
Je res svetovni in ima ogromno informacij. Nauči se ga uporabljati v strokovne namene, nauči se preceniti, katera informacija ali strokovni članek lahko pomeni doprinos k tvoji stroki v Sloveniji in razmišljaj tudi kako – nikoli ne veš, kdaj boš to dejansko dobil možnost demonstrirati. Predvsem pa išči ideje in priložnosti, kako prenašati zadeve v naše okolje.

Sledi strokovnjakom na Twitterju
Na socialnih omrežjih dodaj največje strokovnjake s tvojega poklicnega področja. Beri njihove bloge, zapise na Twitterju ali Facebooku – poskušaj ugotoviti o čem in kako razmišljajo. Veliko od njih se odziva na aktualni razvoj stroke, zato lahko tudi preko njih spoznavaš nova dognanja.


Pridruži se mednarodni izmenjavi mnenj
Na forumih, v elektronskih učilnicah, posebnih linkih – kjerkoli se pač nahaja tvoja stroka. Aktivno sodeluj in tako boš nehote razvil socialno mrežo, za katero nikoli ne veš, kako dobro je lahko prepletena. Seveda pa tako lahko spremljaš stroko iz različnih perspektiv in dobiš mnogo idej, morda pa te povabijo k sodelovanju v mednarodnem projektu.

Strokovne konference
Če nimaš denarja, da bi se jih dejansko udeležil, jih morda lahko spremljaš on line – mnoge imajo streaming ali posnetke na internetu – mnogokrat pa so organizirane tudi v Sloveniji, udeležijo pa se jih top strokovnjaki določenega področja. Če je kotizacija previsoka, se javi za prostovoljno pomoč, toda nikar ne zamudi dogodka, ki lahko odločilno vpliva na tvojo poklicno pot.Alenka Blazinšek

KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

PON-PET → 9:00-17:00