fbpx
Osmi korak do zaposlitve: najdi si mentorja

| Načrtovanje kariere

Saj poznate basen o zajčku, ki piše diplomsko nalogo z naslovom: »Volk je bedak«? Živali to povedo volku, ki hoče zajčka prebutati, pa se ravno takrat iz grmovja prikaže mentor medved in on prebuta volka – nauk basni pa je, da je zelo pomembno, kdo je tvoj mentor. Tega sicer ne gre jemati preveč dobesedno, a tudi, če ne pišete diplomske naloge, si lahko poiščete mentorja.


Kako do mentorja?
Mnoge nevladne organizacije, imamo projekte, kjer mlade lahko povežemo z mentorji. Na Zavodu Nefiks imamo projekt Kolegice. Sem se lahko vpišejo mlade ženske, ki želijo mentorsko pomoč od v poklicu uveljavljenih kolegic. Zavod Y pa izvaja mentorstvo kar za vse, medtem, ko se v drugih organizacijah to tudi dogaja, morda pa manj načrtno.


Kdo naj bo mentor?
Nekdo, ki zaseda delovno mesto, kakšnega si želiš sam ali pa ima znanje, ki lahko obogati tvojega, se je pripravljen ukvarjati s teboj in se tudi osebnostno ujameta. Predvsem pa je pomembno, da ima ta oseba interes in vsaj nekaj časa. Ni pa nujno, da zaseda zelo visok položaj, bolj pomembno je, da razume tvojo situacijo, ti pa si se pripravljen res učiti od njega.

Mentorja imam, kaj pa sedaj?
Nekateri mladi, ki so mentorstva že preizkusili so se znašli v situaciji, ko niso vedeli, kako mentorja »uporabiti«. Če tega sam ne veš, tudi mentor ne more vedeti. Čas je, da se vrneš na prvi korak pri iskanju zaposlitve – svoj zaposlitveni cilj in ga razdeliš na korake. Lahko si zamisliš svoj mini projekt in ga prosiš za pomoč pri izvedbi.


Kaj ima od tega mentor?
Razmisli, kaj je tisto, kar mu lahko ponudiš. Morda lahko kakšno delovno nalogo narediš namesto njega, morda imaš zanj novo znanje ali izziv, ki zanima tudi njega, morda ima preko tebe dostop do mladih ali pa preprosto uživa v tem, ko predaja znanje naprej. Vsakega nagovarja nekaj drugega, na tebi pa je, da to najdeš!

Ko je konec je konec
Tako ti, kakor tudi mentor morata imeti jasen dogovor, kdaj sta dosegla cilj in se vajino sodelovanje konča. Seveda je dobro, da je mentorstvo daljše od pol leta, intenzivnost dela in srečanj pa je odvisna od vaju, toda, nikar ne dopusti, da se vajino sodelovanje konča brez konkretnega rezultata, brez, da bi katerikoli od vaju vedel, kdaj sta zaključila.


Izkaži se!
Upam, da ni potrebno posebej poudarjati, da če si dobil priložnost sodelovanja z mentorjem, da je to čas, ko se moraš maksimalno izkazati. To je namreč oseba, za katero želiš, da ti odpira vrata, daj mu veliko razlogov, da bo to z veseljem počel. Napake se zgodijo, a se dajo tudi popravljati, edina nepopravljiva napaka pa bi bila, če ne bi dal vsega od sebe!

Alenka Blazinšek 

KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00