fbpx
Država smo mi vsi

| 50 odtenkov sive ekonomije

V sredo, 29. julija se je na Ravnah zbrala skupina mladih z namenom, da so razpravljali o ukrepih, ki jih država uvaja oziroma jih namerava uvesti, da bi s tem zmanjšala obseg sive ekonomije v Sloveniji.

 
Pogovor med mladimi je večina časa potekal o uvedbi davčnih blagajnah ter o uvedbi novega Zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno. Pri tej razpravi so bili mladi nekoliko porazdeljeni, nekateri so se z uvedbo teh dveh ukrepov strinjali, spet drugi so temu nasprotovali, nekateri pa davčnih blagajn sploh niso poznali.

20- letni študent, ki se z uvedbo novega Zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno ne strinja, je pri tem povedal: »Zmanjšal se v neki meri mogoče bo, ampak v celoti ne bo nikoli odpravljen, saj obstajajo močni pozamezniki, ki imajo moč ter ugled in s tem možnost prekrivanja večjo dokazov.«
ob26-letni študent, ki uvedbi davčnih blagajn ne nasprotuje, je poudaril: »Davčne blagajne prinašajo nadzor nad izdajanjem računov oziroma med prijemki in prijavljenim dohodkom, zato bo država imela večji nadzor nad tistimi, ki svojih dohodkov v celoti ne prijavijo.«


Ukrepi bodo prinesli pozitivne učinke, ko bodo državljani začeli zaupati v državo. Ko bodo ljudje z mesečno plačo lahko preživeli mesec in ko bodo dobili občutek, da z plačevanjem davkov pridobivajo tudi oni sami, takšni ukrepi kot so »Vklopi razum, zahtevaj račun!«, ne bodo več potrebni,  je za konec povedala 27-letna udeleženka.


Aktivnost se je izvedla v okviru projekta "50 odtenkov sive ekonomije", ki ga Zavod Nefiks izvaja že drugo leto. Za ta projekt so se odločili, ker vedo, da siva ekonomija na eni strani mladim odžira zaposlitvene priložnosti, po drugi strani pa se zavedajo tudi, da so mladi včasih »prisiljeni« delovati v teh okvirjih, da sploh lahko preizkusijo svojo podjetno idejo. Zato bi na Zavod Nefiks s projektom še naprej radi iskali rešitve za nastalo stanje.

"Projekt sofinancira Urad Vlade RS za komuniciranje v okviru kampanje 'Vklopi razum – zahtevaj račun!', katere namen je ozaveščanje javnosti o negativnih posledicah sive ekonomije."

header-image-50-odtenkov


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

PON-PET → 9:00-17:00