fbpx
Deseti korak pri iskanju zaposlitve: vključi se v Zaposlitveni klub

| Načrtovanje kariere

Na Zavodu Nefiks bomo v jesenskem delu začeli že  četrto sezono zaposlitvenih klubov. Do sedaj je s pomočjo teh ob podpori blagovne znamke Orto do dela prišlo preko 120 mladih. Zakaj med njimi ne bi bil tudi ti? V klubih je bistveno to, da ima posameznik možnost izkoristiti moč skupine, seveda pa je nujno, da je sam zelo aktiven.


Nisi sam!

Še zdaleč nisi sam. Število brezposelnih v Sloveniji je namreč nesramno visoko. Vsekakor pa pri vsem skupaj niste mladi tisti, ki bi vas moralo biti sram – kar je pogost pojav, pač pa bi moralo biti sram državo in politike, ki to dopuščajo. Toda, smo, kjer smo in večina zdravih mladih je dovolj močnih, da tudi v dani situaciji zmaga.

Moč skupine
Kot posameznik ne moreš potrkati na vrata podjetja in jih prositi, če ti predstavijo, kaj tam počno, kot skupina pa lahko. Lahko narediš še mnogo več od tega. V imenu skupine lahko dostopaš do delodajalcev, organiziraš dogodke za mreženje, rešuješ izzive, ki jih zastavljajo delodajalci, poleg tega pa te skupina ohranja motiviranega. Pred potencialnim delodajalcem se lahko izkažeš tudi v vlogi organizatorja (dogodka) in tako pokažeš tisto, kar delodajalci najbolj iščejo – žar in pripravljenost za delo.


Informacije se v skupini oplemenitijo
Na mail vsak dan dobiš ogromno informacij o različnih priložnostih. Dogaja se, da jih sam ne znaš ali ne zmoreš pravilno uporabiti, v skupini pa pride do novih idej in več ljudi skupaj lahko informacije bolj uporabi v svoj prid. Veliko bolj verjetno je tudi, da se boste nekega dogodka udeležili kot skupina, kot če bi šel tja sam – in kdo ve, kdaj se priložnost ponudi prav tebi!

Socialna mreža
V skupini drug drugemu predstavljate socialno mrežo. Če recimo nekdo nima primerne izobrazbe za določeno delovno mesto, pa ve, da nekje iščejo kak kader, lahko priporoči kolega iz skupine. Posamezniki tudi po koncu kluba ostajajo v stikih, ko so nekateri že zaposleni in tako lahko tistim, ki dela še nimajo, pomagajo do novih priložnosti.


Nove kompetence
V klubih so posamezniki postavljeni tudi pred nove izzive in malo potisnjeni v to, da stopijo iz svoje cone udobja in preizkusijo kaj novega. To jih ohranja učljive in fleksibilne, kar je koristno pri vstopanju na trg dela. Primer tega je podjetna aktivnost, ki jo morajo vsi opraviti, četudi vedo, da ne bodo nikoli podjetniki – zakaj je to koristno, pa že vemo iz prejšnjih korakov.

Če klubov v tvojem kraju ni – jih pa naredi
Svojo aktivnost boš pokazal tako, da se nam pridružiš! Če klubov pri vas še ni, se nam javi kot vodja in če bodo razmere ugodne, bomo skupaj poiskali način, kako tak klub organizirati tudi v tvojem kraju. Alternativa je, da se še globje pogrezneš v svoj kavč in ostaneš tam, dokler ne crkne TV. In, vsaka pozitivna motivacija je boljša od tega, ali ne?!


Alenka Blazinšek


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

PON-PET → 9:00-17:00