fbpx
Z droni nad davčne goljufe

| 50 odtenkov sive ekonomije

Indonezija se je lotila nekoliko drugačnega načina preverjanja plačevanja davkov.  Izbrali so tehnološko napreden način, kako bodo odkrivali davčne goljufije, v energetski industriji, ki je ključna za indonezijsko gospodarstvo. Z dronom, ki obletava prostrana območja, bodo iskali tiste, ki želijo oguljufati indonezijsko državo. Predvsem razne plantaže gume, vrtine območja, kjer pridobivajo olja bodo cilj letečega davnega inšpektorja.



Izogibajo se plačilu davkov
Energetska industrija v Indoneziji predstavlja četrtino gospodarstva, vendar v davčno blagajno vplačuje le tretjino tega, kar bi morala. Plačilu davkov se izognejo predvsem s tem, da v davčne prijave vnesejo napačno oceno velikosti svojega dela.
Ker gre za obširna območja - predvsem na jugu Sumatre - pa ga davčni inšpektorji zelo težko nadzirajo. "Območje, ki ga moramo nadzirati, je ogromno, zato smo nujno potrebovali učinkovito orodje," poudarja davčni inšpektor iz Indonezije. Dron vsakih pet sekund zajamen visoko ločljivo fotografijo območja. Fotografije se nato sestavijo v natančen zemljevid, ki ga nato primerjajo z davčnimi prijavami. "Z uporabo starih GPS metod, smo morali premagati veliko kilometrov jungle in obdelati podatke v pisarni, da smo ocenili le okoli 700 hektarjev zemlje," še dodaja inšpektor.


Le okoli 900 tisoč od skupno 250 milijonov Indonezijcev je v letu 2014 oddalo napoved dohodnine. V obdobju, ko indonezijska vlada načrtuje visoke izdatke za infrastrukturna vlaganja, so droni ena izmed pomembnih novih rešitev vlade, kako bi spremenili neučinkovit davčni sistem v državi.

Vir: http://www.bloomberg.com/news/videos/2015-06-04/indonesia-s-eye-in-the-sky-tackles-tax-evasion
Vir slike: Pixabay.com

"Projekt sofinancira Urad Vlade RS za komuniciranje v okviru kampanje Vklopi razum – zahtevaj račun!', katere namen je ozaveščanje javnosti o negativnih posledicah sive ekonomije".


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

PON-PET → 9:00-17:00