fbpx
Prenočite kar v mojem stanovanju!

| 50 odtenkov sive ekonomije

Čas dopustov marsikoga odpelje tudi na popotovanje po prestolnicah Evrope ali celo dlje. Z cenovno ugodnim ponudnikom prenočišč Airbnb lahko popotniki veliko bolje začutijo utrip mest, kot če bi živeli v hotelih. Venar oddajanje nepremičnin v najem nima le pozitivnih učinkov. Gre za način poslovanja, ki ga vse bolj opaža tudi Finančna uprava.


Prihodki morajo biti prijavljeni

Zakon določa, da mora vsaka fizična oseba, ki oddaja stanovanje v najem, prijaviti dohodke finančni upravi. Najemodajalci bi morali bodisi prijaviti dohodek iz dejavnosti, potem ko imajo že registrirano dejavnost, bodisi prihodek prijaviti v napovedi za odmero dohodnine. Vendar večina posameznikov, ki stanovanja oddaja prek portala Air Bnb tega ne počne.


Največja je kršitev, ko posamezniki, ki oddajajo premoženje v najem, ne vložijo davčne napovedi za odmero dohodnine, ugotavljajo na finančni upravi. Finančna uprava lahko posamezniku, ki ne vloži davčne napovedi, izda globo od 250 do 400 evrov, od 400 do 15.000 evrov pa lahko kaznuje osebo, ki v davčni napovedi navede neresnične podatke.

hostelNelojalna konkurenca hostlom in hotelom
Tovrstnega načina oddajanja pa ne opazijo le inšpektorji, temveč tudi ostali hotelirji, ki jim ta posel predstavlja konkurenco. Takšna konkurenca se jim seveda zdi nelojalna, saj ponudniki ne plačujejo prispevkov, davkov in turistične takse. Zato si tudi lahko privoščijo veliko nižje cene, ugotavljajo lastniki hostlov.
Po podatkih revije The Economist, bodo zasebniki preko Airbnb do leta 2016 hotelirjem odškrnili deset odstotkov gostov. V Sloveniji zenkrat ocenjujejo, da je takšnih gostov okoli 20 odstotkov.

Povzeto po: VEČER. Dostopno TUKAJ

"Projekt sofinancira Urad Vlade RS za komuniciranje v okviru kampanje Vklopi razum – zahtevaj račun!', katere namen je ozaveščanje javnosti o negativnih posledicah sive ekonomije".

 

header-image-50-odtenkov


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

PON-PET → 9:00-17:00