fbpx
Posledice dela na črno v Kanadi

| 50 odtenkov sive ekonomije

Za legalno opravljanje dela v Kanadi je potrebno pridobiti dovoljenje za delo. Dovoljenja ne morete dobiti, če ste študent, ki je v državi prvo leto, če imate turistično vizo ali zavrnjeno prošnjo za azil. V takšnih primerih mnogi migranti posežejo po nelegalnem delu oziroma delu na črno.


Stroga politika za priseljence

Delo na črno je tako kot drugod tudi v Kanadi prepovedano. Če delo opravljate brez ustreznih dovoljenj, kršite zakon. Še posebej, če niste državljan Kanade. Kot razlaga Lynn Ruggles iz Seneca univerze v Torotnu, tujci v Kanadi nujno potrebujejo dovoljenje za delo, drugače jim grozi sojenje na sodišču za imigrante in begunce. Tam nato ugotavljajo, ali je bil kršen zakon o imigrantih in beguncih. Če se izkaže, da ste ga kršili, vas bodo iz države izgnali in prepovedali ponoven vstop v državo za eno ali dve leti.

imigrantDržava potrebuje dokaze
Za uspešen pregon delavcev na črno, država poterbuje dokaze o tem, da je bila neka storitev opravljena v zameno za plačilo. S tem, ko delavce plačujejo z gotovino, se takšnim dokazom delodajalci spretno izognejo. "Kaj lahko naredijo?" se sprašuje lastnik picerije, ki ima kar sedem zaposlenih priseljencev, brez dovoljenj za delo, "če pride inšpektor, samo rečem, da so na uvajanju. Ne morejo mi dokazati, da dejansko delajo tukaj."

Delodajalcem  ki zaposlujejo na črno, grozi kazen do 50 tisoč dolarjev in zaporna kazen do dveh let. Vendar pa ni dovolj, da inšpekcijska služba identificira delodajalce, ki so v prekršku, temveč mora zbrati tudi dovolj obremenilne dokaze.

Priseljenci nimajo zaščite
V teoriji tudi priseljence ščitijo enaki zakoni kot kanadske državljane. Vendar je njihova realnost žal takšna, da se težko pritožijo, ko prejemajo plačilo, ki je nižje od minimalnega, ko sploh niso plačani ali ko so kršene njihove delavske pravice. Tujci so namreč v nenegnem strahu tudi pred delodajalcem. Bojijo se, da bi jih, če se pritožijo, le-ta prijavil nimigiracijskem uradu, kjer bi bili podvrženi preiskavi ali celo izgonu iz države. Zato še naprej trpijo v slabih delovnih pogojih, nevarnostih, neplačilu ipd. Preživetje v tuji državi nikoli ni enostavno, ko pa ubereš pot, ki je ilegalna, pa zna biti vse skupaj še težje.

Vir: Canadian newcomer magazine. Dostpono TUKAJ

"Projekt sofinancira Urad Vlade RS za komuniciranje v okviru kampanje Vklopi razum – zahtevaj račun!', katere namen je ozaveščanje javnosti o negativnih posledicah sive ekonomije".

header-image-50-odtenkovKDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

PON-PET → 9:00-17:00