fbpx
Bo Italija izšla iz recesije?

| 50 odtenkov sive ekonomije

V Italiji vsako leto na črno dela okoli dva milijona ljudi. Siva ekonomija v tej državi naj bi dosegala vrednost 41,83 milijard evrov, ugotavlja italijanska davčna uprava. Sicer naj bi delež sive ekonomije v tej državi znašal 23,2 odstotka BDP-ja.


Rim izgubi del prihodka

Delo na črno močno vpliva predvsem na glavno mesto, saj naj bi zaradi davčnih utaj mestna blagajna ostala brez 25 milijonov evrov prihodkov, ki bi jih dobila z davki.
Vlada Mattea Renzija skuša z raznimi ukrepi in ustanovitvijo posebnih teles doseči premik od ilegalnega dela na črno v urejene oblike dela. S tem namenom načrtujejo davčne olajšave in druge pozitivne spodbude za tista podjetja, ki bodo svoje poslovanje prijavila davčnim upravam. Prav tako izvajajo povečan nadzor davčnih organov nad potencialnimi kršitelji, ki jim grozijo tudi povečane sankcije.

receObetavna gospodarska rast
Centralna italijanska banka v tem letu načrtuje 0,7-odstotno gospodarsko rast in v prihodnjem 1,5-odstotno rast, namesto pričakovane 0,4 in 1,2-odstotne rasti. Ob ohlapni monetarni politiki v Evropi in ponovnih investicijah pa v tretjem največjem gospodarstvu evro območja pričakujejo, da bodo izšli iz obdobja triletne recesije.

Vir: Blic. Dostopno TUKAJ

"Projekt sofinancira Urad Vlade RS za komuniciranje v okviru kampanje Vklopi razum – zahtevaj račun!', katere namen je ozaveščanje javnosti o negativnih posledicah sive ekonomije".

header-image-50-odtenkov

KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

PON-PET → 9:00-17:00