fbpx
Poceni ni tudi varno

| 50 odtenkov sive ekonomije

Kar tretjina podjetij v Srbiji posluje z gotovino, kaže raziskava podjetja Ipso za potrebe Nacionalnega zavezništva za gospodarski razvoj. Raziskava je razkriva gotovinsko plačevanje nakupov, goriva, potnih stroškov, stroške storitev, kot so kurirska služba, servis in podobne transakcije.

manVzrok v nelojalni konkurenci
Zaradi nelojalne konkurence, ki prihaja s črnega trga, kar 75 odstotkov podjetij ugotavlja, da morajo znižati cene svojih proizvodov in storitev, kar tri četrtine pa jih ima zmanjšan promet in oteženo lansiranje produktov na trg. Siva ekonomija je tudi v Srbiji najpogostejša v trgovini, storitvah, proizvodnji, transportu in kmetijstvu.
Gospodarstveniki pa ne vidijo učinkovitih načinov sankcioniranja s strani države. Tisti, ki kršijo zakon, tako predstavljajo nelojalno konkurenco. Kljub temu pa kršiteljev ne želijo prijaviti, saj menijo, da je to delo države.

V transportu izgubijo 150 milijonov
trusSiva ekonomija v transportu stane Srbijo vsako leto okoli 150 milijonov evrov, ugotavlja namestnik ministra za gradbeništvo, promet in infrastrukturo, ki je odgovoren za cestni promet Saša Stojanovic.Z novim zakonom o prevozu potnikov v cestnem prometu bodo predvideno povečana pooblastila inšpektorjev, dvignile se bodo kazni, inšpektorji pa bodo lažje dokazali, da gre za nezakonite prevoze.

Ministrstvo pa bo predlagalo tudi, da se v pristojnost inšpektorjev uvede odvzem vozniškega dovoljenja in vozila, s katerim se opravi nezakonit prevoz. Pogoste kršitve v mestnem in medkrajevnem prometu je državo spodbudilo tudi k marketinški akciji, s katero želijo sporočiti, da poceni prevoz ni vedno tudi varen prevoz.

Vir: Blic. Dostopno. TUKAJ Link1 in Link2

"Projekt sofinancira Urad Vlade RS za komuniciranje v okviru kampanje Vklopi razum – zahtevaj račun!', katere namen je ozaveščanje javnosti o negativnih posledicah sive ekonomije".

header-image-50-odtenkov


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

PON-PET → 9:00-17:00