fbpx
So Grki plačevali davke?

| 50 odtenkov sive ekonomije

Vzrokov, da so se Grki znašli v tako tveganem finančnem položaju, je več. Eden izmed pomembnejši pa je slabo pobiranje davkov. Kot kažejo podatki, naj bi v letu 2010 Grčija pobrala le 10 odstotkov davkov. Grafični prikaz v Washington postu kaže, da je v letu 2010 kar 89,5 odstotkov davkov ostalo nepobranih. Za primerjavo, ta številka v Nemčiji znaša zgolj 2,3 odstotka. Kot kaže je lahko nepobiranje davka glavni problem za vse težave, v katerih se je znašla država.

 
So podatki pravilni?
Ta ogromna številka pa nekoliko zavaja. Kot ugotavlja BBC naj bi šlo za oceno, ki jo je podal OECD in se nanaša na zgodovino davčnega dolga, ne na letno neplačilo. Razlog, zakaj je številka tako ogromna pa je v načinu vodenja računov v Grčiji.


Finančni bloger Richard Murphy povzema: "Ponavadi davčni organi v državi vsako leto rečejo, da bodo odpisali nek delež dolgov, za katere vemo, da jih nikoli ne bomo pobrali." Kot kaže pa se za to ni odločila Grčija. Gre za računovodsko anomalijo, dodaja Murphy. Grčija vsekakor ima velik problem z neplačevanjem davka, vendar letni delež neplačanih davkov ni tako zastrašujoč, da bi dosegel 90 odstotkov.

Koliko davka so plačali Grki?
finKljub temu da nobena ocena davčnega dolga Grčije ni ravno zanesljiva, je po podatkih OECD Grčija leta 2010 pobrala 70,3 milijard evrov davka, kar znaša 34 odstotkov BDP-ja te države (povprečje v EU je 38,5 %). Izogibanje plačilu davka in siva ekonomija sta glavna vzroka za to stanje. Za državo, kot je Grčija, bi ponavadi domnevali, da sta turizem in gradbeništvo glavni dejavnosti, kjer pride do izogibanje plačilu davka. Vendar poročila kažejo, da so v Grčiji glavni "krivci" zdravstvo, pravo, strojna in medijska industrija. Delež sive ekonomije v državi znaša 27,5 odstotka.

Vir: BBC NEWS. Dostopno TUKAJ

"Projekt sofinancira Urad Vlade RS za komuniciranje v okviru kampanje Vklopi razum – zahtevaj račun!', katere namen je ozaveščanje javnosti o negativnih posledicah sive ekonomije".

header-image-50-odtenkov


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

PON-PET → 9:00-17:00