fbpx
Mladi še vedno ne zaupajo v državni sistem

| 50 odtenkov sive ekonomije

Danes se je v Društvu prijateljev mladine Trbovlje, odvijala debatna delavnica na temo sive ekonomije, ki jo je organiziral Zavod Nefiks. Delavnica se je odvijala okviru projekta "50 odtenkov sive ekonomije", ki ga Zavod Nefiks izvaja že drugo leto zapored. Njegov glavni namen je ozaveščanje mladih o posledicah, ki jih siva ekonomija prinaša za gospodarstvo in tudi celotno družbo.

delavnicaV Sloveniji je siva ekonomija še vedno zelo pereč problem. Ocenjen obseg sive ekonomije v Sloveniji naj bi bil nekje med 10% in 24% BDP oziroma od 3,5 do 8,5 milijard evrov. Po raziskavah Friedricha Schneiderja pa naj bi bil ocenjen obseg za Slovenijo v letu 2013, 23 % BDP, kar pomeni, da naj bi država izgubila okoli 8 miljard evrov zaradi sive ekonomije. Takšen obseg sive ekonomije pa prinaša zelo velik problem saj naj bi za vsako vsako milijardo evrov, ki ponikne zaradi sive ekonomije, Slovenija izgubila najmanj 100 milijonov evrov javnega denarja.

To pomeni, da država v državni proračun dobi vedno manj denarja, kar posledično pomeni, da ji zmanjkuje denarja za izvajanje javnih sredstev, vsaj v takšnem obsegu, kot pa jih je izvajala v preteklosti, zato mora zviševati davke. Višji davki pa še ne pomenijo tudi več prihodkov v državni proračun, saj se ljudje pri višjih davkih začnejo še bolj aktivno izogibati plačilu davkov, prav tako pa začnejo bežati iz takšne države.


Ena izmed udeleženk današnje delavnice je dejala:" V svojo državo preprosto nimam več zaupanja. Že več časa iščem službo, vendar sem še vedno brezposelna. Sem delovna oseba, ki je pripravljena delati. Želim si samo, da bi z svojo plačo lahko preživela čez mesec."

dealvnicaNa Zavodu Nefiks se zavedajo tega problema, zato si želijo še naprej iskati rešitve za nastalo stanje. Veseli bodo tudi vsake pobude iz vaše strani. Če imate sami predlog, kako bi lahko v Sloveniji zmanjšali obseg sive ekonomije in s tem izboljšali gospodarsko stanje v državi, pišite na elektronski naslov nefiks@nefiks.si

"Projekt sofinancira Urad Vlade RS za komuniciranje v okviru kampanje Vklopi razum – zahtevaj račun!', katere namen je ozaveščanje javnosti o negativnih posledicah sive ekonomije".

header-image-50-odtenkov


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

PON-PET → 9:00-17:00