fbpx
Višji davki za politike

| 50 odtenkov sive ekonomije

Na Srednji šoli Zagorje se je odvijala delavnica na temo sive ekonomije, ki jo je Zavod Nefiks organiziral v okviru projekta "50 odtenkov sive ekonomije". Zavod Nefiks projekt izvaja že drugo leto, njegov glavni namen pa je ozaveščanje mladih o posledicah, ki jih siva ekonomija prinaša za gospodarstvo in celotno družbo. Delavnica se je pričela z debato o tem, kaj sploh je siva ekonomija ter kakšne učinke prinaša za celotno družbo. Razpravljalo se je tudi o dejstvih, zakaj je pomembno, da se plačuje davke in kaj vse se pravzaprav financira iz državnega proračuna.

za

Da so mladi lahko podali tudi svoje predloge, so po skupinah razpravljali o morebitnih ukrepih, kako bi se lahko obseg sive ekonomije zmanjšal oziroma kakšne ukrepe bi morala država za to sprejeti.

Mladi so predlagali, da bi morala država več denarja vložiti v industrijo in s tem zagotoviti več delovnih mest. Poostri naj nadzor nad delom na črno in vzpostavi boljši nadzor nad plačevanjem davkov ter uvede višje kazni za kršitelje. Prav tako so mnenja, da bi morala zvišati minimalne plače oziroma povišati plačo tudi glede na težavnost dela. Udeleženci pa so dejali tudi, da bi v Sloveniji morali imeti višje davke za politike.

za2Da smo dobili občutek, kaj si udeleženci pravzaprav želijo, so dobili možnost, da navidezno razpolagajo z davkoplačevalskim denarjem. Kako bi torej oni razpolagali s tem denarjem, kam bi ga vložili ?


Večina denarja bi tako porabili za višje štipendije, povišali bi pokojnine, vlagali bi v turizem in šport, del denarja bi namenili za ureditev kulturnih znamenitosti ter v podjetništvo.

Delavnica je potekala v sproščenem vzdušju. Srednješolci so aktivno sodelovali in prav tako podali kar nekaj konkretnih predlogov in mnenj.

"Projekt sofinancira Urad Vlade RS za komuniciranje v okviru kampanje 'Vklopi razum – zahtevaj račun!', katere namen je ozaveščanje javnosti o negativnih posledicah sive ekonomije."

header-image-50-odtenkov


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

PON-PET → 9:00-17:00