fbpx
Minimalna plača v VB obšla mlade

| 50 odtenkov sive ekonomije

Velika Britanija je s 1. aprilom letos uvedla nacionalni minimalni dohodek, ki znaša 7.2 £ na uro in je precejšnjemu delu prebivalstva omogočila višji dohodek. Vendar nova pravila zopet zanemarjajo mlade na delovnem trgu.
 
Okoli tretjina zaposlenih v VB z aprilom prejema nekoliko višja plačila. Plačilo se je tako najbolj zvišalo tistim, ki so zaposleni v trgovini, kjer so do sedaj prejemali najnižja plačila. Zakonska meja, ki določa višino dohodka, ki naj bi omogočala dostojno življenje pa je zaobšla mlajše od 25 let.
 
man-597178 640Mladi v slabem položaju
 
Spremembe v zakonodaji so tako še poslabšale položaj mladih Britancev. Brezposelnost mladih med 16 in 24 letom znaša 13,7 odstotkov, kar je več kot dvakrat več, kot znaša splošna brezposlenost v VB (5,1 %). Obenem se višajo tudi stroški študija, kar mnogim zapre tudi vrata podaljšanega izobraževanja, ki pogosto predstavlja alternativo brezposelnosti mladih.
 
Pravila ne veljajo za vse
 
Medtem ko novi zakon predvideva dvig osnovnega urnega plačila za 25 odstotkov na 9 £ na uro v naslednjih štirih letih, to velja le za tiste, ki so starejši od 25 let. Mlajši si lahko v naslednjih štirih letih obetajo 8-odstotni dvig plačila na 7.25 £ na uro.
Medtem ko bo večina prebivalstva lahko z višjim dohodkom živela, bodo mladi še vedno iskali načine za preživetje.
 
V primerjavi s plačilom odraslih se plačilo mladih vsako leto zmanjšuje. Če je v obdobju 2000-01 plačilo mladih znašalo 89 % plačila odraslih, se je to zmanjšalo na 79 % plačila odraslih v obdobju 2015-16. Z uvedbo nacionalnega minimalnega dohodka se lahko ta upad pričakuje tudi v nadaljnje.
 
Mladi se v Veliki Britaniji kljub pozitivnem ukrepu za plačilo večine zaposlenih, še vedno srečujejo z neenakostjo na področju plačila, ki postavlja v slabši položaj v primerjavi z odraslimi ne glede na njihovo znanje in izkušnje.

Vir: The Guardian

"Projekt sofinancira Urad Vlade RS za komuniciranje v okviru kampanje 'Vklopi razum – zahtevaj račun!', katere namen je ozaveščanje javnosti o negativnih posledicah sive ekonomije."

logo 50 odtenkov sive ekonomije


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

PON-PET → 9:00-17:00