fbpx
Rekordni prihodki od neplačanih davkov

| 50 odtenkov sive ekonomije

Italijanski državni organi so objavili, da so pobrali rekorden znesek plačil od tako imenovanih davčnih "zamudnikov". Uspešna je bila predsvsem akcija, ki je nagovarjala Italijane k etičnem in moralnem ravnanju.
Izterjali so rekordnih 14,9 milijard evrov neplačanega davka v letu 2015. Državljanom so namreč omogočili neke vrsto amnezijo (no-questions-asked), kjer so pozvali neplačnike, da uredijo svoje davčne obveznosti. Državna davčna agencija je ugotovila, da se je davek pobran na ta način v zadnjih desetih letih kar potrojil.
 
Pozvali so prebivalce k vestnemu plačilu
Med italijanske državljane so tako poslali okoli 315.000 pisem, v katerih so jih pozvali k popravku "morebitnih napak" ali pomot pri plačilu davkov. Ob tem pa control-1027103 640 1so jim zagotovili, da ne bodo obravnavani kot kriminalci, kazni bodo znižane ali pa jih sploh ne bo. Presenetljivo se je na ponudbo odzvala skoraj polovica pozvanih. Davčni strokovnjaki ob tem še vedno poudarjajo, da je iztržek kampanje še vedno dokaj majhen glede na to, da letne davčne izgube v Italiji znašajo okoli 90 milijard evrov. Skoraj polovica teh izgub je posledica neplačevanja DDV-ja, tretjina pa neplačilo davkov na izplačane plače, kar odraža dokaj visok delež sive ekonomije v državi (17,9 % BDP).
 
Manj milosti za goljufe
V ločeni izjavi se je odzvala tudi državna finančna policija (Guardia di Finanza), ki je začela preiskovati davčne prenose fiktivnih združb z računi v davčnih oazah. Policija je prijela dve osebi iz Nemčije, ki sta izdala za 23 milijonov evrov lažnih računov, da bi se izognila plačilu davkov v višini 5 milijonov evrov. Goljufanje jima je omogočilo prodajo blaga bo bolj konkurenčnih cenah. Proti njima so odprti kazenski postopki.

Vir: DW

"Projekt sofinancira Urad Vlade RS za komuniciranje v okviru kampanje 'Vklopi razum – zahtevaj račun!', katere namen je ozaveščanje javnosti o negativnih posledicah sive ekonomije."

logo 50 odtenkov sive ekonomije


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

PON-PET → 9:00-17:00