fbpx
Kam gre indijski denar?

| 50 odtenkov sive ekonomije

Generacije Indijcev je odraščalo ob prepričanju, da nekje v Švici obstajajo banke z visokimi stropi in lestenci, kjer bogati Indijci skrivajo ilegalno pridobljeno premoženje. V ljudskem izročilu je "švicarski račun" bistveni del zgodb o domačih negativcih, čeprav je ilegalno prislužen denar stalnica v večini indijskih gospodinjstev.Računi v Švici ne skrivajo veliko

Ko so sredi leta 2015 švicarski uradniki sporočili, da je Švica pripravljena z indijskimi organi pregona deliti informacije o bančnih računih dvomljive narave, ki jih odpirajo Indijci, je temu indijska vlada zelo veliko pozornosti. Podatki Švicarske centralne banke pa so bili presenetljivi.rupees-587271 640

V letu 2014 so Indijci imeli na bančnih računih v Švici 2,3 milijarde dolarjev, kar je 40 % odstotkov več kot v letu 2012, vendar le tretjina tega, kar so imeli v letu 2006. Seveda ves ta denar ni bil posledica zaslužkov v sivi ekonomiji.

Do tega denarja, ki je večinoma posledica davčne utaje ali pa je pridobljen na nezakonit način, imajo Indijci precej pravičniški in zaničevalen odnos. Vseeno pa gre za indijsko premoženje. Zato je zgolj 2,3 milijarde dolarjev precej manj od pričakovanj Indijcev.


Siva ekonomija zelo obsežna

Možno je, da je nezakonito ustvarjen denar zadnja leta skrit v bolj varnih oazah ali pa se je celo vrnil nazaj v Indijo kot del uglednih in legalnih naložb.

Nihče pravzaprav ne ve, kakšen je obseg sive ekonomije v tej državi, vendar obstaja prepričanje, da je delež precej visok. Vlada prepričanje, da je skozi desetletja približno 1,4 bilijonov dolarjev izginilo iz države na različne dele sveta.

Ob tem pa je med Indijci še vedno razširjeno prepričanje, da je skrivanje denarja izven države resen zločin, medtem ko je nezakonito pridobljen denar, ki ostane doma, veliko bolj sprejemljiv, saj gre za praktično potezo.

Nezakonito pridobljen denar je v Indiji stalnica. Velika večina bogatejših Indijcev, med njimi tudi tisti, ki so protestirali proti politični korupciji, dnevno deluje znotraj sive ekonomije. Neznanske vsote denarja v gotovini tako potuje po državi, pa naj se uporabi za podkupovanje politikov ali pa za vreče denarja, ki jih bogate Indijke nosijo sabo po nakupih.

Vir: NY Times

"Projekt sofinancira Urad Vlade RS za komuniciranje v okviru kampanje 'Vklopi razum – zahtevaj račun!', katere namen je ozaveščanje javnosti o negativnih posledicah sive ekonomije."

logo 50 odtenkov sive ekonomije


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

PON-PET → 9:00-17:00