fbpx
Nepričakovane posledice skorajšnjega bankrota

| 50 odtenkov sive ekonomije

Osrednja tržnica v Atenah s pestro ponudbo zelenjave, rib in mesa je dokaz da je skorajšnji stečaj imel nepričakovane posledice - svetleči novi plakati na nekaterih stojnicah sedaj kupcem omogočajo tudi plačilo s plačilnimi in kreditnimi karticami. "Če mi je všeč ali ne, ljudje želijo takšen način plačevanja," pove mesar Christos Papoutsis, ki je končno popustil in uvedel plačilo s karticami. "Če ne sprejem kartic, bom izgubil stranke," dodaja.
Skorajšni grški propad je pustil za sabo veliko omejitev in povečal omejitve nad izdajo gotovine. Grki še vedno na bankomatih ne morejo dvigniti več kot 420 evrov gotovine na teden.
 
Omejitve pozitivne za sivo ekonomijo?
Te omejitve pa so pustile nepredvidljive vendar pozitivne posledice za sivo ekonomijo. Zgodil se je namreč velik korak naprej v uporabi elektronskega euro-373006 640poslovanja, ki otežuje razcvet korupcije. Ob tem mnogi opozarjajo, da bi morala vlada še pospešiti tovrstno poslovanje in ponuditi davčne olajšave za uporabnike elektronskega poslovanja.
 
Grčija je preplavljena z gotovino, kar je omogočilo precejšen razcvet sive ekonomije. Ta je v Grčiji ocenjena na 20-25 % BDP-ja. Grčija tako letno izgubi več kot 12 milijard prihodkov iz davčnih obveznosti, poudari Costas Bakouris, predsednik grške protikorupcijske organizacije Transparency International.
Odkar pa Grki ne morejo več do velikih vsot gotovine, so bili primorani v uporabo plačilnih kartic. Od pričetka omejitev so grške banke izdale več kot 1,2 milijona novih plačilnih kartic. Velik delež naročnikov predstavljajo starejši, ki s plačilnimi karticami še niso plačevali nikoli.

Vir:NY Times

"Projekt sofinancira Urad Vlade RS za komuniciranje v okviru kampanje 'Vklopi razum – zahtevaj račun!', katere namen je ozaveščanje javnosti o negativnih posledicah sive ekonomije."

logo 50 odtenkov sive ekonomije


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

PON-PET → 9:00-17:00