fbpx
Siva ekonomija na Švedskem

| 50 odtenkov sive ekonomije

Stopnja gospodarskega kriminala ponavadi sledi gospodarskim gibanjem, ugotavljajo na švedskem notranjem ministrstvu. V času gospodarske krize se je obseg gospodarskega kriminala povišal. Kazniva dejanja so najpogostejša pri računovodskih kršitvah in davčnih utajah.
 
Gospodarski kriminal zajema tudi sivo ekonomijo, kadar se ne izpolnjujejo zakonske obveznosti, kot je plačilo davkov in pokojninskih prispevkov. Siva ekonomija je skrito kaznivo dejanje, ki ga organi pregona pogosto sploh ne opazijo.
 
Siva ekonomija je pogosta predvsem v delovno intenzivnih panogah, kot so gradbeništvo, nastanitvena industrija in gostinstvo ter transport. Običajno gre zaswedish-flag-1127475 640 kršitve v obliki izdaje lažnih računov ali neprijavljeno delo na črno, ki je plačano na roke.
 
Potrebno je sodelovanje
Boj proti sivi ekonomiji je usklajen med več kot 20 organi v osmih različnih upravnih enotah. Okoli 540 policistov je bilo dodeljenih za boj proti sivi ekonomiji in gospodarskemu kriminalu.
 
Švedski voditelji poudarjajo, da se s sivo ekonomijo in gospodarskim kriminalom lahko učinkovito soočijo le z dobrim sodelovanjem med nadzornimi organi in predstavniki gospodarstva.
 
Pripravili so strategijo
Ministrski odbor za ekonomsko politiko je zato sprejel strategijo za boj proti sivi ekonomiji in gospodarskemu kriminalu. Njen cilj je preprečitev in zmanjšanje pojava sive ekonomije in gospodarskega kriminala v gospodarstvu. Z akcijskim planom, ki bo pripravljen pomladi, pa želijo poiskati načine, da strategijo pretočijo v konkretne ukrepe.
 
Izvajanje strategije bo spremljala in vodila skupina za upravljanje področja boja proti gospodarskemu kriminalu, ki jo sestavljajo predstavniki različnih ministrstev in agencij, predseduje pa mu generalni direktor Kauko Aaltomaa.

Vir: Notranje ministrstvo Švedske

"Projekt sofinancira Urad Vlade RS za komuniciranje v okviru kampanje 'Vklopi razum – zahtevaj račun!', katere namen je ozaveščanje javnosti o negativnih posledicah sive ekonomije."

logo 50 odtenkov sive ekonomije


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

PON-PET → 9:00-17:00