fbpx
Kako Moldavija omejuje sivo ekonomijo

| 50 odtenkov sive ekonomije

Siva ekonomija je eden večjih problemov, s katerimi se sooča Moldavija, od kar je postala neodvisna država. Posledice za državni proračun so občutne.
 
Večinoma sivo ekonomijo povzročajo naslednji dejavniki:
- izogibanje plačilu davkov,
- opravljanje neprijavljenih dejavnosti,
- delo na črno.
 
Po podatkih moldavsega državnega statističnega urada je bil delež sive ekonomije leta 2000 kar 34,6 odstotkov, leta 2007 je znašal 20,6 odstotkov, leta 2014 taxes-806396 640pa 23,2 odstotka. Te številke pa se le približna ocena, medtem ko jo nekateri strokovnjaki ocenjujejo na 35-70 odstotkov BDP-ja.
 
Sprememba davčne in kazenske politike
Z namenom boja proti sivi ekonomiji Moldavija že leta pripravlja in spreminja svojo davčno in kazensko zakonodajo. Med drugim je z spremenjenim davčnim zakonom želela omogočiti davčnim organom uporabo posrednih metod za ocenjevanje obdavčljivega dohodka, in sicer nadzor nad izdatki, denarnimi tokovi in premoženjem.
 
Izboljšali so tudi kazenski zakonik. Kazni, ki lahko doletijo posameznika, ki utaji davek do vrednosti 2.500 evrov znašajo med 1.000 in 2.000 evri ali družbeno koristno delo med 180 in 240 ur oziroma enoletna zaporna kazen.
 
Dejavniki sive ekonomije
Za uspešen boj proti sivi ekonomiji pa je ključno tudi razumevanje dejavnikov, ki privedejo do tako visokega deleža sive ekonomije v državi. Sem sodijo naslednji dejavniki:
 
- Davčne obremenitve: davčni sistem v državi je zelo zapleten in vključuje visoke davčne stopnje, kar povečuje številod davčnih utaj.
 
- Zapletene pravne ureditve: jasna, preprosta in stabilna zakonodaja omogoči razvoj davčne kulture, v kateri so davkoplačevalci pripravljeni plačevati davke. Ljudje pogosto kršijo zakone, ker ne poznajo sprememb zakonodaje. Moldavija ima zelo kompleksno zakonodajno ureditev teh področij.
 
- Davčna morala: vključuje dojemanje državljanov glede kakovosti javnih institucij, poštenosti davčnega sistema, stopnje korupcije itd. Za povečanje davčne morale je potrebno, da vsak državljan spozna nujnost spoštovanja zakonov in se zaveda pomembnosti njihovega finančnega prispevka. V zvezi s tem je treba zagotoviti preglednost pri upravljanju javnih sredstev, tako da bi ljudje razumeli, kam gre denar, ki ga namenijo za davke.
 
- Učinkovitost sankcij: sankcije morajo biti sorazmerne s storjenimi kršitvami. Pomembno je tudi, da se kaznujejo ponavljajoče kršitve. Če zakon tega ne ureja, izgubi svoji ključni nalogi: izobraževanje in preprečevanje nadaljnjih kršitev.

Vir: Center of Excellence in Finance

"Projekt sofinancira Urad Vlade RS za komuniciranje v okviru kampanje 'Vklopi razum – zahtevaj račun!', katere namen je ozaveščanje javnosti o negativnih posledicah sive ekonomije."

logo 50 odtenkov sive ekonomije


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

PON-PET → 9:00-17:00