fbpx
Zaposlitveni nasveti, ki te postavijo pred druge – 5. del

| Aktualno

V sodelovanju s kadrovsko svetovalnim podjetjem Kragelj&Kragelj smo pripravili sklop člankov na temo selekcijskega postopka oz. razgovora za zaposlitev. V petem članku najdete nekaj nasvetov strokovnjaka, kako predstaviti dosedanje delovne izkušnje in kaj vprašati delodajalca na zaposlitvenem razgovoru.
Verjamemo, da vam lahko ti nasveti pomagajo na poti do vaše zaposlitve!

Kragelj-peticlanekKakšne so vaše delovne izkušnje?

Nekateri delodajalci vam bodo pred razgovorom poslali vprašalnik, v katerem vas bodo prosili za vaše osebne podatke kot tudi za podatke v zvezi z vašimi delovnimi izkušnjami.

Če vas bodo spraševali, kaj vse ste že dosegli na delovnem mestu, si vzemite čas in v miru premislite. Ne bodite preskromni. Nikar pa ne pretiravajte in ne pišite laži. Zelo neprijetno se boste počutili, ko vas bodo začeli na razgovoru podrobneje spraševati o vaših dosežkih. Nemalo kandidatov se je že ujelo v lastno mrežo laži. Seveda so takoj izpadli iz nadaljnjega postopka iskanja kadrov.

Veste, kakšne ugodnosti vam ponujajo?

Na razgovoru se nikar ne obotavljajte vprašati, kakšne ugodnosti vam ponujajo. Kakšen sistem napredovanja imajo? Na kakšen način nagrajujejo svoje delavce? Kako dolgo je preizkusno delo? Kakšen je delovni čas? Kako se obračunavajo nadure? Boste plačani po projektu ali pavšalno?

Lahko se vam namreč zgodi, da vam bo služba popolnoma všeč, čez čas pa boste ugotovili, da vam nalagajo vse več dela za isto plačilo. Ali da od vas zahtevajo, da ste tudi po 16 ur v službi. Zato že na razgovoru povprašajte po vseh stvareh, ki so za vas pomembne, da pozneje ne bo prihajalo do nesporazumov.

Kakšni so načrti podjetja za prihodnost?

Zelo priporočljivo je delodajalca na razgovoru vprašati, kakšni so njihovi načrti za prihodnost. Podjetje, ki nima konkretnih načrtov, stoji bolj na trhlih nogah. To še ne pomeni, da vam trenutno ne morejo ponuditi dobre službe. S to informacijo vam bodo dali vedeti, da živijo bolj od naključij kot premišljeno. Takemu podjetju se lahko kaj hitro zgodi, da bo prej ali slej postavljeno pred stečaj.

Za vas to pomeni samo, da boste morali iskati novo službo. Če boste na to pripravljeni, boste to veliko lažje sprejeli, kot če vas nekega lepega dne postavijo pred to dejstvo.

Kdaj vas bodo obvestili o rezultatih postopka?

Ne pozabite na razgovoru vprašati, kdaj vas bodo obvestili o rezultatih postopka izbire kadrov. Povprašajte jih tudi, na kakšen način vam bodo to sporočili: vas bodo poklicali ali vas bodo obvestili po pošti? Čisto vljudno lahko povprašate: "Me boste vi poklicali?" Če pritrdijo, je velika verjetnost, da vas bodo res. S tem vprašanjem jim boste tudi dali vedeti, da če ne bodo poklicali oni, jih boste vi zagotovo. In se pri tem nikar ne obotavljajte!

Kolikšno plačo pričakujete?

Veliko delodajalcev sprašuje, za kolikšno plačo ste pripravljeni delati. Nekateri kandidati imajo nekoliko težav pri tem vprašanju.

Če ne veste, koliko je vredno vaše delo, si pomagajte s tem izračunom. Pomislite, koliko stroškov imate na mesec, koliko potrebujete, da normalno preživite mesec, dodajte še vse stroške, ki vas pestijo in ki jih pričakujete v prihodnjem letu, ter vse skupaj seštejte. Pri tem upoštevajte še, kolikšna je povprečna plača pri drugih delodajalcih za isto delo. Dobili boste vsoto, ki je minimum, ki ga morate zahtevati. Nikar se ne prodajajte prepoceni! Prej ali slej boste    spoznali, da še kako velja pravilo: "Kolikor boste zahtevali, toliko vas bodo cenili."

Za ZAVOD NEFIKS pripravil Radovan Kragelj, univ. dipl. psiholog in solastnik svetovalnega podjetja Kragelj&Kragelj

vir grafik: pixabay.com


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00