fbpx
Recesija spodbuja sivo ekonomijo

| 50 odtenkov sive ekonomije

Ameriški ekonomist Bernard Baumohl ocenjuje, da trenutni kazalci v prodaji kažejo sliko, ki bi jo pričakovali ob stopnji brezposelnosti v višini 5 ali 6 odstotkov in ne 7,6 odstotkov, kakršno trenutno beležijo v ZDA. Razlika verjetno nakazuje delež ljudi, ki se je "preselilo" v področje sive ekonomije.
 
"Za obdobje recesije je značilno, da ljudje pričnejo opravljati različna dela na črno, medtem ko prejemajo nadomestilo za brezposelnost," pove Baumohl. Zaradi resnosti in dolgotrajnosti recesije in počasnega okrevanja veliko ljudi vstopa v sivo ekonomijo in tam tudi ostane vse dalj časa.
 
coins-1015125 640Siva ekonomija v vseh porah družbe
Siva ekonomije združuje različne dejavnosti, od nezakonitih (prodaja drog), do "kreativnih" računovodskih rešitev, zaposlitev brez pogodb ipd. V časopisu Bloomberg so objavili intervju z brezposelno žensko, ki spremlja sosedske otroke do avtobusa, za kar prejme 2 dolarja za otroka. Novinar Surowiecki pa navaja študijo, da je 80-90 odstotkov varušk plačanih "pod mizo".
 
Statistični podatki sive ekonomije kažejo, da se med 18 in 19 odstotki prihodkov ne prijavi ustrezno davčnim organom. Ocene kažejo, da gre za okoli 2 bilijonov dolarjev obsegajočo aktivnost sive ekonomije in okoli 500 milijard neplačanih davčnih obveznosti v ZDA.
 
Obstaja še en dokaz, da siva ekonomija v času recesije raste. V času recesijeje močno narasel obseg gotovine v obtoku, in sicer iz 803 milijard dolarjev na 1,8 bilijonov v šestih letih recesije. Deloma je do tega prišlo zaradi večjega povpraševanja po dolarju izven države, delno pa je zato kriva neprijavljena dejavnost znotraj ZDA - plačevanje na roko.
 
Rast sive ekonomije ima seveda več plati. Po eni strani je gotovo razumljivo, da si ljudje v času recesije morajo poiskati načine za preživetje. Večanje obsega tega pojava je namreč tudi znak, da formalno gospodarstvo ne uspeva v tem, da bi zagotovilo dovolj delovnih mest.

Vir: Washington Post

"Projekt sofinancira Urad Vlade RS za komuniciranje v okviru kampanje 'Vklopi razum – zahtevaj račun!', katere namen je ozaveščanje javnosti o negativnih posledicah sive ekonomije."

logo 50 odtenkov sive ekonomije


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

PON-PET → 9:00-17:00