fbpx
Težave Švedske z begunci

| 50 odtenkov sive ekonomije

Švedi opažajo večanje deleža sive ekonomije, v katero se vključujejo migranti, ki so bili neuspešni pri pridobitvi azila, vendar so vseeno ostali v državi brez dokumentov. Država, ki je bila vedno odprta za begunce, se sedaj sooča z velikimi težavami.
 
Brez dokumentov v slabem položaju
Flamur ima streho nad glavo. Ima službo. V službo hodi po urejenih pločnikih, se pelje na sodobnih avtobusih z brezžičnim omrežjem in prihaja pravočasno.sweden-1179157 640 Diha enak svež zrak kot njegovi someščani švedskega mesta Malmö in v lepem vremenu se pridružil množici, ki se sprošča v mnogih urejenih mestnih parkih v mestu. Toda Flamur je zavrnjeni prosilec za azil in živi ter dela v državi nezakonito. Pripada hitro rastoči sivi ekonomiji, ki naj bi se z zavrnitvijo več desettisočih prosilcev za azil še povečevala. Kot mnogi drugi Flamur živi negotovo, nedokumentirano življenje, ki ga pušča ranljivega za mnoga izkoriščanja.
Zavrnjene prosilce za azil lahko vsi izkoriščajo in goljufajo, saj ne morejo storiti ničesar, ugotavlja luteranski pastor v mestu, ki pomaga mnogih migrantov, ki nimajo urejenih dokumentov. Pogosto srečujemo migrante, ki so jim obljubili stanovanja, ko pa se vselijo, se pogoji najema popolnoma spremenijo ali pa obljubljene službe naenkrat ni več, dodaja. Tudi Flamur je najel stanovanje, pa mu je po nekaj dneh bivanja najemodajalec zvišal najemnino, zato je moral poiskati drugega.
 
Švedska se sooča s težavami
Vse države imajo težave s sivo ekonomijo, vendar se na Švedskem problem poglablja. Gre za državo, ki je bila vedno odprta do beguncev in ki je vedno sprejela največ beguncev. Toda lani je prejela več prošenj za azil na prebivalca kot katerakoli druga evropska država. Od 163.000 prosilcev za azil jih bo prisiljena zavrniti okoli 80.000. Vendar se zavrnjeni prosilci za azil ne vračajo domov temveč ostajajo v državi in napajao sivo ekonomijo.
Zato si država prizadeva za deportacijo vseh zavrnjenih prosilcev. Po besedah ministra Morgana Johanssona zavrnjeni prosilci namreč niso begunci in bi se morali vrniti v svojo domovino. Sodeč po številu ljudi, ki so ostali, pa država ni uresničila svojih namenov. Ob tem pa so se mnoge dobrodelne organizacije posvetile prav tem skupinam z raznimi oblikami pravne pomoči, pomoči pri iskanju nastanitve ipd.
 
Opravljajo vsakršna dela
Zavrnjeni prosilci za azil so pripravljeni sprejeti vsakršno delo, naj gre za delo v gradbeništvu, gostinstvu ali prodajo cvetja na ulicah. Brezvestni delodajalci pa pogosto nimajo težav s tem, da odpustijo delavce in najamejo cenejšo delovno silo, ki je včasih po opravljenem delu niti ne plačajo.
Facebook se je izkazal kot pomembna platforma, kje si begunci iščejo delo. Tam jih pogosto najemajo tudi švedski podjetniki istih nacionalnosti kot begunci, kar pa ne pomeni boljših pogojev za delo temveč najpogosteje ravno nasprotno. Tako lahko spretni podjetniki s poceni ali neplačano delovno silo še zmajnšajo cene svojih storitev in uspešno konkurirajo na trgu.
 
Še ena rastoča skupina pa so otroci beguncev brez urejenih dokumentov. Po podatkih zdravstvenih ustanov je bilo v letu 2015 rojeno dvakrat več otrok neregistriranim migrantom kot leto poprej. Rojstvo v državi pa na Švedskem ne pomeni avtomatično tudi švedsko državljanstvo. Gre za nov razred ljudi, ki se znajdejo popolnoma zunaj družbe.

Vir: CS Monitor

"Projekt sofinancira Urad Vlade RS za komuniciranje v okviru kampanje 'Vklopi razum – zahtevaj račun!', katere namen je ozaveščanje javnosti o negativnih posledicah sive ekonomije."

logo 50 odtenkov sive ekonomije


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

PON-PET → 9:00-17:00