fbpx
Grška siva ekonomija enaka že 15 let

| 50 odtenkov sive ekonomije

Že 15 let je delež sive ekonomije v Grčiji enak, znaša v povprečju 25 odstotkov državnega BDP-ja, kaže študija profesorja Vasilisa Vlahosa, ki se osredotoča na sivo ekonomijo in davčne utaje v državi.
V Grčiji visok delež sive ekonomije
Obseg sive ekonomije se lahko meri le posredno, saj neposredno oceno lahko podajo le davčni organi, opozarja Vlahos. Podatek o višini sive ekonomije uvršča Grčijo med države z najvišjo stopnjo sive ekonomije.
 
Težnja po neprijavljenem zaslužku ni redka v sredozemskih državah, poudarja Vlahos. Vzroki so predvsem v visoki obdavčitvi, slabi davčni etiki, birokraciji in osebnih motivih.
 
Želijo znižati delež neprijavljenega delaflag-979689 640
Če Grčijo primerjamo z drugimi državami, ugotovimo, da je siva ekonomije v Avstriji in Luksemburgu ocenjena na manj kot 10 odstotkov BDP-ja, v Švici je ta ocena še nižja. Nemčija sivo ekonomijo ocenjuje na 14-15 % BDP-ja, Španija in Portugalska pa na približno 20 odstotkov BDP-ja. V Grčiji si želijo delež sive ekonomije znižati vsaj na delež Španije in Portugalske. Dodatnih 5 odstotkov prihodkov v davčno blagajno bi bilo zelo dobrodošlih.

Vir: Greek Reporter

"Projekt sofinancira Urad Vlade RS za komuniciranje v okviru kampanje 'Vklopi razum – zahtevaj račun!', katere namen je ozaveščanje javnosti o negativnih posledicah sive ekonomije."

logo 50 odtenkov sive ekonomije


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

PON-PET → 9:00-17:00