fbpx
Kako prepričati v plačevanje davkov?

| 50 odtenkov sive ekonomije

Davčni organi v državah v razvoju so vedno bolj zaskrbljeni zaradi velike izgube davčnih prihodkov zaradi sive ekonomije. Zato pogosto razvijejo vrsto strategij, da bi preprečili utajo davkov, saj upad davčnih prihodkov v državno blagajno onemogoča izvajanje osnovnih storitev, kot so zdravstvo, gradnja cest, izobraževanje.
Kje so rešitve?
tax-1351881 640Z dokazi podprti odgovori vključujejo poenostavitev davčnih plačil in zagotavljanje spodbud za formalno delovanje podjetij. Konec junija bo Svetovna banka v Sankt Peterburgu gostila konferenco namenjeno 25 državam Evrope in Azije. Namen konference je razpravljanje o teh vprašanjih s strokovnjaki na področju inovativnih praks davčne administracije.
 
Raziskovalci Friedrich Schneider, Andreas Buehn in Claudio Montenegro v članku "Nove ocene sive ekonomije v svetu" ugotavljajo, da je ena tretjina svetovnega gospodarstva neformalna. Siva ekonomija je najbolj razširjena v podsaharski Afriki, kjer je ocenjena na 37,6 % BDP-ja, visoka pa je tudi v Evropi in Aziji, še posebej v tranzicijskih državah (36,4 % BDP-ja). V bogatejših državah OECD naj bi siva ekonomija znašala 13,4 % BDP-ja. Schneider, Buehn in Montenegro definirajo sivo ekonomijo kot vse tržne dejavnosti, ki so namerno skrite pred javnimi organi z namenom izogibanju plačilu davkov ali socialnih prispevkov.
 
Razmerje plačanih davkov in deleža sive ekonomije je vse bolj negativno. Države z visoko stopnjo davčne kompleksnosti so pozitivno povezane z neformalnimi dejavnostmi. Bolj kot sta davčni sistem in zakonodaja zapletena, dalj časa traja usklajevanje davkov. Izkušnje razvitih držav kažejo, da spodbude za izvajanje poslovnih transakcij in plačevanje prek uradnih bančnih pot vplivajo na raven sive ekonomije. Te spodbude se lahko zagotovijo s spremembo davčnih politik, ki jih prevzamejo davčne uprave.
Zmanjšati kompleksnost davčne ureditve
 
Analiza pokaže, da je potrebno zmanjšati kompleksnost davčnih ureditev in sprejeti davčne ukrepe za spodbujanje formalnega plačevanja, poslovnih transakcij preko uradnih bančnih poti, elektronska plačila, uporabe kartičnega plačevanje ipd. Ob tem je potrebna tudi uporaba IKT rešitev za nadzor nad transakcijami, v katerih se pojavi sum sive ekonomije.

Vir: World Bank

"Projekt sofinancira Urad Vlade RS za komuniciranje v okviru kampanje 'Vklopi razum – zahtevaj račun!', katere namen je ozaveščanje javnosti o negativnih posledicah sive ekonomije."

logo 50 odtenkov sive ekonomije


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

PON-PET → 9:00-17:00