fbpx
Ulična prehrana ujeta v sivo ekonomijo

| 50 odtenkov sive ekonomije

Na tisoče tovornjakov (ang. food truck) in vozičkov s hrano in pijačo v New Yorku ponuja vedno sveže in poceni hot-doge gyrose in kavo. Kot kaže nedavno poročilo pa je ulična prehrana del izkoriščevalske sive ekonomije, ki zatira že tako najbolj ogrožene prebivalce mesta.
 
Spletni časopis Crain's je v poročilu objavil zgodbo afganistanca Šarifa, ki prebiva v predelu Flushing in se vsak dan že pred zoro odpravi v Midtown, kjer ima voziček s hrano. Čeprav je Šarif lastnik vozička, saj ga je celo zgradil, je pod nadzorom skrivnostnega "gospoda Q" iz New Jersyja. Ta ima lasti njegovo dovoljenje za mobilno prodajalno hrane in si vsak dan vzame tudi precejšen delež njegovega zaslužka.hamburger-1414422 640
 
Omejitev uličnih prodajalcev
V prizadevanju za nadzor nad širjenjem ulične prehrane je nekdanji župan določil omejitev glede števila veljavnih dovoljenj za prodajo na ulicah, ki jih lahko v določenem času izda oddelek za zdravje in higieno. Županova poteza je postavila ulične prodajalce hrane ob bok taksistom, katerih najdragocenejše sredstvo ni več avto ampak medaljoni.
 
Trgovanje z dovoljenji
Rezultat Kochove restrikcije je neka oblika najemniške ekonomije, kjer prodajalci prehrane plačujejo najemnino za dovoljenja nekdanjih prodajalcev, ki so prenehali z ulično prodajo hrane in sedaj služijo s prodajo dovoljenj na črnem trgu. Ta sistem postavi Šarifa in podobne pod velik finančni pritisk, saj najemnine pri zakonitih lastnikih znašajo okoli 30.000 $ (27.200 EUR) na leto, na črnem trgu pa se vrednotijo tudi do 15-20 milijonov $ (13,5-18 EUR) na leto.
 
Dovoljenja so vredna veliko, vendar niso prenosljiva na drugega prodajalca. Tako uradno nikoli ne zamenjajo lastnika. Tako se je vzpostavil sistem, kjer posredniki iskalcem dovoljenj poiščejo nekdanje ulične prodajalce, ki so pripravljeni prodati dovoljenje. Po ocenah naj bi bilo med 70 in 80 odstotki dovoljenj v ilegalni rabi. Nekateri lastniki dovoljenj jih lastijo že več kot dvajset let, ne da bi prodali en sam hot-dog.
 
Šarif in drugi prodajalci delajo okoli devet ur na dan, vse dneve v tednu in na koncu zaslužijo med 400 $ (360 EUR) in 700 $ (630 EUR) na teden. Poleg vsega so podvrženi tudi izkoriščanju s strani lastnikov garaž oz. skladišč, kamor shranijo vozičke ponoči. Gre za ogromne skupine urbanih prebivalcev, ki so ujeti v izkoriščevalske odnose sive ekonomije.

Vir:Gothamist

"Projekt sofinancira Urad Vlade RS za komuniciranje v okviru kampanje 'Vklopi razum – zahtevaj račun!', katere namen je ozaveščanje javnosti o negativnih posledicah sive ekonomije."

logo 50 odtenkov sive ekonomije


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

PON-PET → 9:00-17:00