fbpx
Zgodba o Jožetu in Juliji

| 50 odtenkov sive ekonomije

Vsi poznamo definicijo sive ekonomije: Siva ekonomija je vsaka neprijavljena ali napačno prijavljena proizvodnja, storitev, zaposlenost ali drugi neprijavljeni dohodki, vsako neprijavljeno delo z namenom izogibanja plačilu davkov in vsak neprijavljen ali premalo prijavljen promet ali opravljena storitev brez izdanega računa. S temi besedami pa si včasih težko predstavljamo, kakšna je dejanska realnost sive ekonomije, zakaj je slaba, kako poteka in zakaj bi jo morali preprečevati.
 
V tem prispevku bomo pojav sive ekonomije skušali predstaviti s kratko zgodbico iz vsakdanjega življenja.
 
Jože je čevljar in ima prijateljico Julijo, ki je varuška. Včasih Jože naredi ali popravi čevlje Juliji, ki v zameno pazi na njegovo petletno hčerko.baby-sitter-1249395 640 Včasih za čevlje prejme plačilo v gotovini in se na ta način izogne plačilu davkov. Tako lahko čevlje proda po nižji ceni kot njegova konkurenca.
Starši otrok, na katere pazi Julija, plačujejo za varstvo tedensko, vendar ji plačilo za en dan plačajo na roke v gotovini. Tako prikažejo njeno plačilo nižje, kot je v resnici, poleg tega pa ji ne plačajo prispevkov za socialno varnost. S tem si zagotovijo tudi, da Julija opravi več ur varstva, kot ga dejansko prikažejo. Julija posledično ne rabi plačati toliko davkov.
 
S tem ko sta Julija in Jože vključena v sivo ekonomijo nista izpostavila tveganju le sebe, s tem ko kršita zakone. S svojimi dejanji zmanjšujeta tudi svoj prispevek v državno blagajno - s tem pa ogrožata prihodnost sebe in svojih otrok, država namreč izgublja denar za zdravstvene in socialne storitve.

Vir: Euronews

"Projekt sofinancira Urad Vlade RS za komuniciranje v okviru kampanje 'Vklopi razum – zahtevaj račun!', katere namen je ozaveščanje javnosti o negativnih posledicah sive ekonomije."

logo 50 odtenkov sive ekonomije


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

PON-PET → 9:00-17:00