fbpx
Občinska kartica za vključitev v družbo

| 50 odtenkov sive ekonomije

V New Yorku je vse bolj glasna pobuda za izdajo identifikacijske kartica za prebivalce mesta. Te bi lahko pridobili tudi sicer nedokumentirani priseljenci ter se na ta način vključili v družbo.
 
Skoraj pol milijona priseljencev, ki so trenutno odmaknjeni na rob družbe in vključeni le v ilegalno ekonomija, bi tako lahko postalo enakopraven del družbe. Župan Bill de Blasio meni, da bi s kartico lahko spodbudili gospodarstvo v mestu, saj bi se povečala potrošnja in podjetništvo priseljencev.
 
business-card-943998 640Identifikacijska kartica vsem občanom
Kartico bodo prejeli vsi prosilci, ki bodo dokazali svojo identiteto z rojstnim listom ali potnim listom katerekoli države. Dokazati bodo morali tudi rezidenco v mestu z najemno pogodbo, odrezki računov za plačilo stroškov bivanja ipd. Kartica bo vključevala ime, sliko, naslov in datum rojstva posameznika.
 
S kartico naj bi potem omogočili prebivalcem, da si odprejo tudi račun na banki, čeprav se banke še niso popolnoma zavezale tej možnosti. Banke imajo največ posmislekov glede varnosti in strahu, da bi se računi uporabljali za pranje denarja.
 
Vključitev na vseh ravneh
Zagovorniki uvedbe kartice poudarjajo tudi ostale prednosti, ki bi jih prinesla kartica. Ta naj bi vključevala tudi razne popuste za obiske muzejev in drugih kulturnih inštitucij. S tem bi se spodbudilo celotno mestno populacijo k kulturnem udejstvovanju.
 
Namenjene pa bi bile tudi priseljencem podjetnikom, ki bi s kartico imeli olajšano pot do pridobitve raznih dovoljenj. S tem bi se odprlo tudi področje podjetništva za imigrante.

Vir: Crain's

"Projekt sofinancira Urad Vlade RS za komuniciranje v okviru kampanje 'Vklopi razum – zahtevaj račun!', katere namen je ozaveščanje javnosti o negativnih posledicah sive ekonomije."

logo 50 odtenkov sive ekonomije


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

PON-PET → 9:00-17:00