fbpx
Kaj pa ti meniš o sivi ekonomiji?

| 50 odtenkov sive ekonomije

Poznamo podatke o deležu sive ekonomije in zavedamo se posledic in sankcij takšnega početja. Toda kakšna je dejanska realnost sive ekonomije?

>Poglejmo si izjave iz danskih ulic.

banner-873105 640

Predstavljamo nekaj mnenj na temo neprijavljenega dela, ki so jih podali prebivalci Kopenhagna.

 "Sem že slišal za ljudi, ki opravljajo neprijavljeno delo, vendar sam tega še nisem počel."

"Ne poznam nikogar, ki bi delal na črno, samo nekoga, ki je to počel v preteklosti."

"Mislim, da ljudje to počnejo zato, ker dobijo višje plačilo in želijo nekaj privarčevati. Menim, da se ne zavedajo posledic, kot bi se morali."

"Skopuški so, zato to počnejo! Radi bi imeli dobro življenje, vendar za to ne bi ničesar plačiali. To je tako enostavno."

 

"Siva ekonomija je podobno kot vožnja z vlakom, za katero ne plačaš vozovnice. To ne bo ustavilo vlaka, ampak če nihče ne bo plačal, kdo bo potem plačal za nove vlake, popravila, plačilo strojevodji?!"

 

Danci ocenjujejo delež sive ekonomije na 12 % BDP-ja, kar se ocenjuje na 1,5 - 3 milijard evrov davčnih izgub - za Evropo ta ocena znaša 54 milijard evrov.

Takšno je stanje v skandinavski državi, kaj pa pri nas?

V Sloveniji ocenjujemo delež sive ekonomije na 23,2 odstotkov BDP-ja, kar nas uvršča na 11. mesto med evropskimi državami. Kakšne odgovore pa bi dobili, če bi se sprehajali po ulicah Ljubljane ali Maribora?

 

Zaupaj nam svoje menje na info@talentiran.si. Zbrane odgovore bomo konec poletja objavili na www.talentiran.si. Najboljšega bomo tudi nagradili!

Vir: Euronews

"Projekt sofinancira Urad Vlade RS za komuniciranje v okviru kampanje 'Vklopi razum – zahtevaj račun!', katere namen je ozaveščanje javnosti o negativnih posledicah sive ekonomije."

logo 50 odtenkov sive ekonomije

 


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

PON-PET → 9:00-17:00