fbpx
Skandinavski zgled naj vleče

| 50 odtenkov sive ekonomije

Kar 59 odstotkov Dancev pozna nekoga, ki sodeluje v sivi ekonomiji. Prav tako več kot tri četrtine populacije pozna sankcije tega početja - potrebno je plačati vse utajene davke in še kazen.

denmark-673482 640V zadnjih desetih desetih letih je Danska uveljavila množico ukrepov za boj proti sivi ekonomiji. Pobude segajo od prepovedi gotovinskih plačil, močnejšega nadzora do ozaveščanja javnosti o slabostih tega početja. Tako so v nekaj letih dosegli velik napredek kar se tiče neprijavljenega dela.

 

Zavedajo se negativnih posledic

V neki meri je med Danci vse večje razumevanje posledic sive ekonomije. Jan Rose Skaksen, direktor fundacije za raziskave Rockwool razloži: "Ko smo začeli meriti aktivnosti sive ekonomije leta 1994, smo jo ocenjevali na 3 odstotke BDP-ja, sedaj pa se bližamo 2 odstotkoma. Lahko govorimo o precejšnjem znižanju!"

EU platforma

V desetih letih je Danska zmanjšala delež sive ekonomije za tretjino in čas bi že bil, da se od tega učijo tudi ostale evropske države. S tem namenom je nastala tudi evropska platforma za boj proti neprijavljenem delu, ki združuje organe socialne varnosti, inšpektorate, davčne in migracijske organe in predstavnike delodajalcev ter zaposlenih. Namen je širjenje dobrih praks, informiranje, ozaveščanje in krepitev čezmejnega sodelovanja - ter zmanjšati stroške za Evropejce.

 

Gunde Odgaard, sekretar na Zvezi za gradbeništvo in lesarstvo pravi, da zdravstveni sistem in javne službe ne bodo mogle delovati na dolgi rok, če jih ne bomo finančno podprli s plačevanjem davkov. Podjetja, ki sodelujejo v sivi ekonomiji pa dolgoročno ne naredijo veliko za skupno blaginjo, zato se moramo proti njim boriti na vso moč.

 

Kljub temu da se je šele dobro začel pa je treba podpirati boj proti sivi ekonomiji in pomagati Evropi, da se izvleče iz sence.

Vir: Euronews

"Projekt sofinancira Urad Vlade RS za komuniciranje v okviru kampanje 'Vklopi razum – zahtevaj račun!', katere namen je ozaveščanje javnosti o negativnih posledicah sive ekonomije."

logo 50 odtenkov sive ekonomije


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

PON-PET → 9:00-17:00