fbpx
J. D. Tuccilla

| 50 odtenkov sive ekonomije

Objavljamo komentar J. D. Tuccilla, urednika spletnega portala Reason.com, ki problematizira nekatere rešitve strokovnjakov za zmanjšanje sive ekonomije.

 Trenutno se je v mnogih državah delež sive ekonomije v primerjavi s pričetkom gospodarske krize precej zmanjšal, vendar gre še vedno za ogromen delež. V EU je siva ekonomija ocenjena na 18,4 odstotke BDP-ja. Zakaj se ljudje vključujejo v sivo ekonomijo ni skrivnost. Visoki davki in zakondaja sta glavna krivca za to, da ljudje skrivaj opravljajo delo. Torej je najbolj očitna rešitev za zmanjšanje obsega sive ekonomije prisiliti ljudi, da se pridružijo uradni ekonomiji?

 

coins-1523383 640Profesor dr. Colin C. Williams iz univerze Sheffield v Londonu ugotavlja, da dve tretjini start-up podjetij začenja v neregistrirani sivi ekonomiji. Tudi Schneider pravi, da so strogi predpisi, visoki davki in prispevki za socialno varnost najpogostejši krivci za obstoj sive ekonomije. Kaj torej storiti?Je potrebno zmanjšati davke in zrahljati predpise tako, da bodo ljudje uradno ekonomijo videli kot bolj privlačno?

 

Dr. Williams meni, da deregulacija uradne ekonomije ni prava pot, saj bi to poslabšalo delovne pogoje. Trenutno ignoriranje regulative je še vedno boljša izbira. Prav tako poudarja, da kaznovanje kršiteljev ni prava rešitev. Če bomo še povečali sankcije in regulativo bomo le zmanjšali željo po podjetništvu in aktivnemu državljanstvu, ki ju vlade večinoma želijo spodbujati.

 

Socialna pogodba ali ukinitev gotovine? Williams predlaga tako imenovano socialno pogodbo med državo in državljani, ki bi spodbudila prostovoljno zavezanost skladnega vedenja in s tem povečalo samoregulacijo. Gre za odkrito vključevanje državljanov, da sami preučijo svoje obveznosti in prevzamejo odgovornost za samoregulacijo. Vendar, ali je to prava pot?

 

Na drugi strani Peter Bofinger iz nemškega Sveta ekonomskih strokovnjakov želi, da se odpravi uporaba gotovine. Prav ta namreč omogoča delo na črno po njegovem mnenju. Ker je elektronsko poslovanje popolnoma transparentno, bi se ljudje moralo podrediti tovrstnemu nadzoru. Danska je ena izmed držav, ki naj bi letos ukinila notranje tiskanje bankovcev in kovanje kovancev.

 

Vse to so na nek način le pobožne želje birokratov in ekonomskih strokovnjakov. Vendar se rešitve za sivo ekonomijo iščejo že tisočletja. Vladni uradniki vedno znova želijo prisiliti ljudi, da bi razkrili svoje prihodke in se podredili mnogim regulacijam in pravilom. Williams in Bofinger prav tako menita, da sta našla rešitev, ne da bi kakorkoli upoštevala voljo ljudi. Prav ljudje so tisti, ki bodo s svojo ustvarjalnostjo in močno željo vedno poiskali način, kako delovati v sivi ekonomiji.

Reason.com

"Projekt sofinancira Urad Vlade RS za komuniciranje v okviru kampanje 'Vklopi razum – zahtevaj račun!', katere namen je ozaveščanje javnosti o negativnih posledicah sive ekonomije."

logo 50 odtenkov sive ekonomije


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

PON-PET → 9:00-17:00