fbpx
Raziskava o spretnostih odraslih PIAAC - kje smo Slovenci?

| Aktualno

Kako razvite so spretnosti in kompetence odraslih med 16. in 65. letom? To je s primerljivimi nalogami neposredno merila Raziskava o spretnostih odraslih PIAAC, ki so jo v Sloveniji izvedli ACS, Statistični urad Slovenije in Univerza v Ljubljani. Ob objavi podatkov drugega kroga raziskave sta 28. junija v Parizu na sedežu OECD (Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj) in v Ljubljani na MIZŠ potekali novinarski konferenci.

Raziskava je Sloveniji odprla možnost primerjati se z 32 razvitejšimi državami, ki so pristopile k raziskavi, da dobijo vpogled v spretnosti delovne sile. Raziskava ni merila znanj, ampak spretnosti pri uporabi znanja.

Ministrica dr. Maja Makovec Brenčič je na konferenci izpostavila zadovoljstvo s sodelovanjem Slovenije v raziskavi. Povedala je, da nam PIAAC »pravzaprav sporoča, kako znamo znanje, pridobljeno v procesu izobraževanja, uporabiti na trgu. Zavedamo se, da je potrebno spretnosti nenehno nadgrajevati, saj gre razvoj vse hitreje.«


OECD je podal naslednje ključne poudarke za Slovenijo:
• Odrasli v Sloveniji v povprečju dosegajo nižje rezultate od povprečja v OECD na področju besedilnih in matematičnih spretnosti ter reševanja problemov v tehnološko bogatih okoljih.
• Približno eden od štirih odraslih v Sloveniji ima nižje besedilne in matematične spretnosti ter spretnosti reševanja problemov, kar je nekoliko slabše od povprečja v OECD.
• Razlike med doseženimi rezultati so pri odraslih v Sloveniji večje od povprečja v državah OECD.
• Pri odraslih v Sloveniji se kažejo znatne razlike pri uspešnosti glede na starost, izobrazbo in družbeno okolje.
• Dosežki odraslih na področju besedilnih spretnosti so se opazno izboljšali v zadnjih dveh desetletjih.
• Merjene spretnosti delavcev v Sloveniji se dobro ujemajo z delom, ki ga opravljajo. Tako kot v drugih državah OECD ima tudi v Sloveniji višja raven besedilnih in matematičnih spretnosti pozitiven vpliv na vključenost v delovno silo in višino plačila ter na številne neekonomske dejavnike, kot so npr. zaupanje drugim, politična učinkovitost, prostovoljno delo in lastna ocena zdravja.

Na ACS bodo poglobljeni interpretaciji rezultatov PIAAC Slovenija ter razmisleku o vzrokih in ukrepih namenili še veliko pozornosti. Med drugim bodo o tem razmišljali 29. septembra na jubilejnem, 20. andragoškem kolokviju (AK). Vabljeni k udeležbi!


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

PON-PET → 9:00-17:00