fbpx
Siva ekonomija na drugem koncu sveta

| 50 odtenkov sive ekonomije

V Maleziji je minilo že več kot leto, odkar so sprejeli novi davek na blago in storitve (GST). Kakšne so posledice njegovega izvajanja?

Strahovi pred implementacijo se sedaj zdijo neutemeljeni. GST je prinesel zelo potrebne prihodke v državno blagajno, da je lahko svojim državljanom nudila osnovne storitve. Podatki za letos kažejo prihodek v višini 11,2 milijarde evrov. Kot kaže so podjetja dobro sprejela uveljavljeni zakon. Tako se Malezija ni primoran v večini nanašati zgolj na prihodke od prodaje derivatov. V državi, kjer davčno napoved vloži približno 4 milijone ljudi in le 1 milijon plača davek, ima GST pomembno vlogo za proračunska sredstva.
petronas-towers-206139 640
Pomembna so tudi vprašanja sive ekonomije. Natančna ocena vpliva novega zakona ni enostavna, saj je že ocena deleža sive ekonomije zelo težko določljiva. Vsekakor pa se del prihodkov, ki so posledica novega zakona, pobere tudi iz sive ekonomije. Ne nazadnje so tudi ljudje, ki sicer delajo v sivi ekonomiji, primorani kupovati izdelke in plačevati storitve, ki sedaj sodijo pod GST.
 
Z uvedbo novega zakona so tudi nekatera podjetja začela poslovati v formalni ekonomiji, že iz enega razloga, da dobijo povrnjen GST, ki ga plačajo pri nakupu produktov. Z registracijo pa so podjetja tudi primorana plačevati davek na dohodek. Tudi v Avstraliji so imeli podobno izkušnjo, kjer se je za GST registriralo na tisoče več podjetij, kot so pričakovali davčni organi.
 
Uradni podatki letnega proračuna bodo dali natančne podatke o učinkovitosti novega zakona, vendar se zdi, da je uvedba GST bila smiselna in bo Maleziji prinesal pomemben prihodek v proračun.

Vir: New straits times

"Projekt sofinancira Urad Vlade RS za komuniciranje v okviru kampanje 'Vklopi razum – zahtevaj račun!', katere namen je ozaveščanje javnosti o negativnih posledicah sive ekonomije."

logo 50 odtenkov sive ekonomije


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

PON-PET → 9:00-17:00