fbpx
Študija sive ekonomije v Rusiji

| 50 odtenkov sive ekonomije

Povprečni izdatki ruskih gospodinjstev za izdelke in storitve sive ekonomije so se od leta 2003 zmanjšali za približno 15 odstotkov in sedaj znašajo okoli 6000 rubljev na mesec oziroma 10 odstotkov stroškov gospodinjstva.

 
Podatki nedavne raziskave ruskega inštituta za družbene vede nakazujejo, da je zmanjšanje obsega sive ekonomije posledica nižje rasti cene olja, ki ustvarja mnoge priložnosti za neformalno ekonomijo.
 
moscow-1557494 640Država prežeta s sivo ekonomijo
V sivo ekonomijo je vključenih 40 odstotkov aktivne populacije. Kar 12 odstotkov je aktivnih zgolj v sivi ekonomiji, kar polovica gospodinjstev pa kupuje storitve in izdelke, ki so produkt sive ekonomije. Najpogostejše storitve v sivi ekonomiji so popravilo avtomobilov, taksi prevozi in zdravstvene storitve. V letu 2013 naj bi gospodinjstva tem storitvam namenila okoli 14 odstotkov družinskega prihodka, v letu 2016 pa le še nekaj manj kot 11 odstotkov.
 
Trenutno zmanjšanje obsega sive ekonomije očitno predstavlja kratkoročni učinek stagnacije dohodkov. V nadaljevanju leta se pričakuje njen ponovni dvig, čeprav se gledano v povprečju dveh desetletij njen delež zmanjšuje.
 
V zadnjih desetih letih se ocena števila ljudi, ki so aktivni v sivi ekonomiji bistveno ne zmanjšuje. Okoli 12 odstotkov jih je delovno aktivnih samo v sivi ekonomiji, 30 odstotkov pa je takšnih, ki so ob delu aktivni tudi v sivi ekonomiji. 27,9 odstotkov pa je povedalo, da občasno delajo v sivi ekonomiji.

Vir: Latest news from Russia

"Projekt sofinancira Urad Vlade RS za komuniciranje v okviru kampanje 'Vklopi razum – zahtevaj račun!', katere namen je ozaveščanje javnosti o negativnih posledicah sive ekonomije."

logo 50 odtenkov sive ekonomije


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

PON-PET → 9:00-17:00